Doorzoek volledige site
20 december 2021

Archiles Architecten en ZJA winnen twee prijsvragen voor sportcomplexen in Willebroek en Turnhout

Sportcomplex Turnhout Illustratie | Archiles Architecten + ZJA + Studio Thomas Willemse
Sportcomplex Turnhout Illustratie | Archiles Architecten + ZJA + Studio Thomas Willemse
Balsportcomplex Willebroek Illustratie | Archiles Architecten + ZJA + OMGEVING
Balsportcomplex Willebroek Illustratie | Archiles Architecten + ZJA + OMGEVING
Balsportcomplex Willebroek Illustratie | Archiles Architecten + ZJA + OMGEVING
Balsportcomplex Willebroek Illustratie | Archiles Architecten + ZJA + OMGEVING

De combinatie Archiles Architecten en ZJA heeft in 2021 twee prijsvragen gewonnen in België. In de nazomer werd aan hen de opdracht voor het ontwerp van een balsportcomplex en belevingspark in Willebroek gegund en onlangs dat van een nieuw te bouwen sportcomplex met klaslokalen in het Stadspark in Turnhout. Beide ontwerpen zijn compact, efficiënt en uitnodigend, naadloos ingepast in de groene omgeving en hebben een uitgesproken klimaatambitie.

Balsportcluster met belevingspark Willebroek

Het winnende plan van ZJA, Archiles en OMGEVING in Willebroek maakt optimaal gebruik van de bestaande kwaliteiten en zet deze in voor de verbetering van de groenbeleving, het waterbeheer en de aansluiting met de omringende wijken. Ook Sweco en Bureau De Fonseca maken deel uit van het ontwerpteam. 

Koen Dergent (architect/bestuurder Archiles Architecten): “Uitgangspunt van ons ontwerp voor AGB Willebroek was een goede verhouding tussen het gebouw en het belevingspark. Het complex vlijt zich als een zo luchtig mogelijk volume tegen de noordwestelijke rand van het park, in de vorm van twee hoge volumes - de sportzalen - geschakeld door de ondersteunende functies in het midden. De voorgevel is naar het park gericht en de ingang al van veraf zichtbaar.”
 

Duurzaam en compact gebouw

Het balsportcomplex kenmerkt zich door een heldere indeling, optimale oriëntatie, is duurzaam qua energie en materiaalgebruik en flexibel waar mogelijk. Op de begane grond is er plek voor twee grote sportzalen en bijbehorende faciliteiten als kleedkamers en bergingen. Op de verdieping zijn een cafetaria, met uitzicht op de sportzalen, en polyvalente ruimtes gesitueerd. Het centrale volume met alle ondersteunende functies van de sporthallen wordt maximaal transparant uitgewerkt. Via de voorgevel en enkele daklichten dringt het daglicht diep door in het midden van het gebouw.

Ralph Kieft (partner/architect ZJA): "Door de keuze voor een modulaire, zichtbare draagstructuur en eerlijke circulaire materialen krijgt het sportcomplex een uitnodigende, herkenbare en duurzame uitstraling. Hout als basismateriaal geeft een natuurlijke uitstraling in het park, en gecombineerd met een massieve, stootvaste plint in baksteen gemaakt van Boomse klei sluit het aan bij de andere gebouwen in het park. In het interieur zullen we de structuur in het zicht houden, de verblijfsruimtes krijgen een ruimtelijke en warme sfeer en vanuit de publieksruimten heeft de bezoeker mooi zicht op wat er in de sportzalen gebeurt."
 

Sportcomplex met klaslokalen Turnhout

De 50 jaar oude en te kleine sporthal in Turnhout is aan vervanging toe. Ralph Kieft: “Midden in het stadspark, met zijn majestueuze bomen, bochtige lanen en paden en open grasvlaktes zal het nieuwe sportcentrum een prominente plek innemen. Met zijn afgeronde, houten gevels past het ontwerp naadloos in deze omgeving. Een uitgesproken luifel zorgt voor een maximaal welkom gebaar en achter de ramen is al een glimp op te vangen van de publieke bestemming. Als eyecatcher bekroont een glazen klimtoren het gebouw.” ZJA en Archiles ontwerpen dit gebouw in samenwerking met Studio Thomas WillemseStudie 10Daidalos Peutz en ASBT
 

Duurzaam uithangbord voor de stad

Op de begane grond zijn twee grote sportzalen gedacht, op de verdieping is er plaats voor een cafetaria met een groot terras en polyvalente ruimtes. Een van de sportzalen is voorzien van een vaste tribune. Ook zal het complex een multifunctionele sportzaal, een dojo en acht klaslokalen herbergen.

Ook in deze opgave staat een integraal duurzame benadering voorop. Dat wordt vertaald in een compact, flexibel en goed geïsoleerd gebouw, met een demontabele skeletstructuur en het gebruik van biobased, herbruikbare en gerecycleerde elementen. Natuurinclusief bouwen speelt ook een belangrijke rol, het maken van een project met een gesloten grondbalans en het opstellen van een materialenpaspoort van het project om het gebouw als materialenbank te documenteren. Ook worden de mogelijkheden tot aansluiting op het lokale warmtenet verkend.

Koen Dergent: “Het nieuwe gebouw moet een comfortabele plek worden voor leerlingen, sporters en bezoekers. Een aangename plaats voor iedereen, waarin zowel het gebouw als het park een verbindende rol spelen. Het ontwerpteam heeft ingezet op een goed werkend geheel, met aandacht voor een efficiënt beheer en eenvoudig onderhoud. Ook moet het nieuwe complex, met zijn uitgesproken klimaatambitie, een duurzaam uithangbord worden voor de stad.”

GERELATEERDE DOSSIERS