Doorzoek volledige site
21 december 2021

Innovatieve verwarmingsoplossing voor oude woongebouwen

Illustratie | © Caleffi
Illustratie | © Caleffi

De sociale huisvestingsmaatschappij 'Foyer Châtelettain' stond vier jaar geleden voor een enorme uitdaging: 112 oude gasketels in hun appartementsgebouwen in Châtelet waren aan vervanging toe, en nieuwe individuele gascondensatieketels waren geen optie. Acht centrale stookinstallaties en een afleverset in elk appartement boden een comfortabele, energie-efficiënte en budgetvriendelijke uitkomst.

De sociale woongebouwen in de rue Leburton dateren van de jaren ‘70. Door de kleine woon­opper­vlakte en de huidige veiligheids­voorschriften was er in de apparte­menten geen plaats voor een gas­condensatie­ketel ter vervanging van de oude gas­ketel. De betrokken studie­bureaus vonden de oplossing bij Caleffi: een compacte afleverset in elk apparte­ment. De warmte die de sets afleveren voor de verwarming en het warm water, komt uit centrale stook­plaatsen.

 

Van studie tot onderhoud

Op basis van de technische gegevens, de comfort- en energie-efficiëntie-eisen en het beschikbaar budget stelde Caleffi de verwarmings­oplossing met SATK22 intelligente afleversets voor. Na het akkoord van de studie­bureaus en de bouw­heer, leverde de fabrikant de hydraulische installatie­schema’s aan op maat van dit project. De techniekers die de afleversets plaatsten, kregen een op­leiding in de Caleffi Academy. Na de plaatsing van de eerste sets controleerde de fabrikant alles nauwgezet, om eventuele fouten op te merken voordat de overige sets geplaatst werden. Alles werd picobello geïnstalleerd, en dankzij een onderhoudscontract moet de gebouwbeheerder niet naar de installatie omkijken.

 

Collectieve warmte

Per 14 appartementen is er een centrale stook­installatie met drie gas­condensatieketels. Vanuit de stookplaats gaat verwarmingswater van 70 °C met een debiet van 1200 m3/h naar 14 aflever­sets. Een performante automatische unit als vuilafscheider die zuiver cv-water garandeert en zo storingen voorkomt, is daarom onmisbaar.

In dit project werd geopteerd voor de DIRTMAGCLEAN van Caleffi, een unieke, auto­matische, zelfreinigende magnetische vuil­afscheider met een totale filteroppervlakte van 1 m2 voor minimale drukval, die vuil­deeltjes tot 2 μm verwijdert. Omdat de bestaande ver­warmings­installatie in dit project al zeer oud was, waren er erg veel vuildeeltjes in het cv-water. De eerste vier maanden na de plaatsing werkten de vuil­afscheiders dan ook continu. Dankzij de uiterst efficiënte DIRTMAGCLEAN is de installatie vrij van alle vuildeeltjes.

 

Individueel afgeleverd en afgerekend

De afleversets halen warmte uit de centrale leiding, voor de verwarming op radiatoren en warm­water­productie met een ingebouwde warmte­wisselaar. De bewoners kunnen hun eigen comfort­temperatuur regelen met een thermostaat. Op hun afleverset zit een energie­meter zodat ze uiterst nauw­keurig voor hun persoonlijk verbruik betalen. Ze krijgen elke maand een gedetailleerde individuele verbruiks­afrekening. Alles gebeurt digitaal, vanop afstand, zodat niemand de woning moet betreden om het verbruik op te nemen. Perfect volgens de vereisten van de nieuwe Europese energie-efficiëntierichtlijn.

 

Compact comfort, veilig en futureproof

Deze verwarmingsoplossing, met een collectieve stookplaats en individuele afleversets, wordt in België nog relatief weinig toegepast. Noch­tans biedt ze naast het verwarmings- en warm­watercomfort en de beperkte plaatsinname in de appartementen nog vele voordelen. Omdat er geen stookketels in de appartementen zelf zijn, is daar ook geen ontploffingsgevaar, geen kans op CO-vergiftiging en geen CO2-uitstoot. Ook mooi meegenomen: de afleversets zijn compatibel met elk type verwarmingsinstallatie. Als de gasketels ooit vervangen worden door warmtepompen en het huidig afgiftesysteem door een op lage temperatuur, kunnen de afleversets behouden blijven. Tenslotte kunnen zowel de afleversets als de DIRTMAGCLEAN vuilafscheider via Mod-BUS vanop afstand uitgelezen en geregeld worden en gekoppeld worden met gebouwbeheersystemen. Het is dan ook erg waarschijnlijk dat dit vernuftig systeem in de toekomst meer ingang vindt. 

GERELATEERDE DOSSIERS