Doorzoek volledige site
03 januari 2022

KU Leuven bekroont Yvonne Farrell en Shelley McNamara (Grafton Architects) met eredoctoraat

Yvonne Farrell en Shelley McNamara. Illustratie | Alice Clancy

Naar aanleiding van haar Patroonsfeest bekroont KU Leuven jaarlijks personen met bijzondere verdiensten op wetenschappelijk, maatschappelijk of cultureel vlak. Op woensdag 2 februari 2022 reikt de universiteit een eredoctoraat uit aan onder meer het architectenduo architecten Yvonne Farrell en Shelley McNamara, dat in 2020 ook al werd bekroond met de hoog aangeschreven Pritzker Prize.

De Ierse architecten Yvonne Farrell (°1951) en Shelley McNamara (°1952) vormen de spil van het door hen opgerichte Grafton Architects. Het in Dublin gevestigde architectenbureau bouwde de voorbije decennia een ijzersterke reputatie op, onder meer dankzij visionaire ontwerpen voor onderwijs-, overheids- en cultuurgebouwen. Die zijn te vinden in thuisland Ierland, maar ook in steden als Parijs, Lima en Milaan. Professor Farrell en professor McNamara hebben lesgegeven aan universiteiten en onderwijsinstellingen in tal van landen, en zijn momenteel verbonden aan de Accademia di Architettura in het Zwitserse Mendrisio.

Architecten maken niet zozeer objecten als wel ruimtes, vinden ze. Elk project weten ze in zijn eigen unieke context te integreren. “Hun gebouwen zijn 'goede buren' die een bijdrage willen leveren over de grenzen van het gebouw heen en die een stad beter willen laten functioneren”, aldus de jury van de Pritzker Prize, alom beschouwd als de hoogste onderscheiding voor architecten, die Farrell en McNamara in 2020 ontvingen.

Naast Farrell en McNamara worden ook Jean-Laurent Casanova, Philippe Grandjean, Nancy Kanwisher en Juan Maldacena geëerd met een eredoctoraat. Ook de eredoctores van 2021 worden die dag gelauwerd omdat de viering begin vorig jaar niet kon doorgaan vanwege de coronapandemie. KU Leuven hoopt dat de viering van het Patroonsfeest 2022 live kan plaatsvinden, maar de universiteit houdt uiteraard rekening met de omstandigheden en geldende maatregelen op dat moment.