Doorzoek volledige site
10 januari 2022

Dienstencentrum De Harmonie kiest voor universele leibekleding

Illustratie | Cedral

In Brussel heeft architectencollectief Urban Platform uitgepakt door dienstencentrum "De Harmonie" uit de grond te stampen. Het opvallende gebouw is bedoeld voor bejaarden die nog een zekere autonomie bezitten en bevindt zich op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Harmoniestraat.

Door een bouwprogramma van 1450m² op zo'n klein perceel was de realisering van dit project op zijn minst gezegd een uitdaging. Architecte Véronique Tavernier is dan ook zeer trots op het resultaat: "We wilden vooral voordeel putten uit de beperkingen van de site."

Monolitisch

Omdat de twee aanpalende panden een nogal verschillend karakter hebben, was een monolitisch volume een doordachte keuze. "De site wordt omsloten door twee gebouwen met zeer verschillende geometrieën: een zeslagig gebouw met een halfrond dak aan de ene kant en een typisch Brussels huis met een zadeldak aan de andere kant. We ontwierpen een monolithisch volume dat ze met elkaar verbindt. Vervolgens hebben we dit volume uitgehold om enerzijds lichtrijke patio's en anderzijds een reeks terrassen te creëren", vertelt Tavernier.

Daarnaast zorgen de opvallende insnijdingen voor een natuurlijke lichtinval. De specifieke volumetrie maakte het ook mogelijk om dubbelhoge ruimtes te creëren, waardoor elke ruimte een eigen identiteit krijgt.

Leibekleding

Om het project nog extra kracht bij te zetten, werd gekozen voor uniforme dak- en gevelbekleding van Cedral. Hierdoor schittert het gebouw vanuit elke invalshoek op een kwaliteitsvolle manier. Ook benadrukken de architecten hiermee het sculturele aspect van het gebouw.

De architecturale details zoals de overgang van het leien naar het hout zorgen voor een zeer afgewerkte look. "Dit illustreert hoe belangrijk dit project is voor de buurt. Het is een nieuwe thuishaven voor bejaarden die op zoek zijn naar een beetje gezelschap en gezelligheid", besluit Tavernier.