Doorzoek volledige site
14 januari 2022

Spaanse architect Ricardo Bofill overleden

Walden 7 is een van de bekendste gebouwen ontworpen door Ricardo Bofill. Illustratie | Wikimedia Commons / Till F. Teenck

De beroemde Spaanse architect Ricardo Bofill is vrijdag in Barcelona overleden. Dat is meegedeeld door zijn familie. Bofill, die wereldwijd honderden bouwwerken heeft ontworpen, stierf op 82-jarige leeftijd aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Ricardo Bofill Levi werd op 5 december 1939 als zoon van een architect geboren in Barcelona. Hij startte in die Catalaanse stad in 1957 zijn studies aan de architectuurschool, maar hij werd daar al snel buitengegooid omdat hij bekend stond als een tegenstander van de toenmalige Spaanse dictator Franco. Hij rondde zijn studies uiteindelijk af in het Zwitserse Genève.

In 1963 startte hij in een oude cementfabriek in een buitenwijk van Barcelona het architectenatelier "Ricardo Bofill Taller de Arquitectura".

Dat architectenkantoor heeft intussen al meer dan duizend projecten op zijn naam staan. Daarbij bevinden zich onder meer het Catalaans Nationaal Theater in Barcelona, Walden 7 in diezelfde stad en de wolkenkrabber Donnelley in Chicago. Hij tekende ook de wijk Antigone in Montpellier uit. In België heeft zijn bureau het hoofdkantoor van Swift in Terhulpen ontworpen.

De vaak opvallende ontwerpen van Bofill speelden ook regelmatig een rol in films en tv-series. "Les Espaces d'Abraxas" in de Parijse voorstad Noisy-le-Grand vormden bijvoorbeeld het decor voor de sciencefictionthriller "The Hunger Games: Mockingjay - Part 2" (2015) en voor de film "Brazil" (1985) van regisseur en gewezen Monty Python-lid Terry Gilliam. Het fotogenieke "La Muralla Roja" in Alicante heeft dan weer duidelijk de makers van de tv-serie "Squid Game" (2021) geïnspireerd.