Doorzoek volledige site
25 september 2013 | KEVIN MOENS

Een greep uit het aanbod van de Dag van de Architectuur

Ruim honderd partners die garant staan voor meer dan 200 activiteiten tijdens de Dag van de Architectuur. Met het thema ‘bloeiende landschappen’ is het des te belangrijker dat men door de bomen het bos kan blijven zien. Daarom deze beperkte greep uit het aanbod dat u op 13 oktober voorgeschoteld krijgt.
Ruim honderd partners staan garant voor meer dan 200 activiteiten tijdens de Dag van de Architectuur. Met het thema ‘bloeiende landschappen’ is het des te belangrijker dat men door de bomen het bos kan blijven zien. Daarom deze beperkte greep uit het aanbod dat u op 13 oktober voorgeschoteld krijgt.
Anders wonen

Anders denken over ruimte betekent ook anders denken over wonen. Kijk hoe het slimmer kan, bijvoorbeeld in het cohousingproject Brutopia. Of maak een fietstocht langs de woonkavels van AGSOB in Gent of schrijf je in voor de bustour Collectief wonen in Genk.


Groendak/groentedak

Ontdek de landschappelijke schoonheid van de begraafplaats Schoonselhof in Wilrijk en crematorium Hofheide in Nieuwrode. Leef je uit op het ecologisch golfterrein van Koksijde of verwonder je over de woonkwaliteit van Huize Monnikenheide in de bossen van Zoersel . Voor workshops stadslandbouw wend je je tot de Green Bastards Garden van kunstencentrum Vooruit. Over samentuinen in de stad leer je meer bij Biodroom op Linkeroever.


Stedelijke mobiliteit

City Depot Hasselt ontwikkelde een innovatief model van stadsdistributie. Neem deel aan hun ochtenddebat en geef zelf je mening over het project. Ook langs aftandse steenwegen blijft nog veel kwaliteit onbenut. Vooraanstaande kunstenaars en architecten deden interventies langs de N16 tussen Bornem en Mechelen. Rust vinden in het centrum van de stad is geen evidentie. Bessst en Brukselbinnenstebuiten nemen je op sleeptouw langs stilteroutes in het hart van Brussel.


Reconversie

Hergebruik en recyclage zijn steeds gangbaarder, ook binnen de wereld van de architectuur. Kamperen in oude loodsen? Het gebeurt op de Hoge Rielen in Kasterlee. Een hip kantoor in een beschermd dorpsgezicht? Dat vind je in Waarschoot. Op kot in een Rijkswachtkazerne? Loop eens langs in Leuven.


Architectuur & natuur

Bezoek het pas vernieuwderecreatiedomein Kosmos in het Heuvelland, fiets door de gestroomlijnde landschappen in de Vlaamse Ardennen, kijk hoe de kracht van het water in bedwang wordt gehouden op Fort Lillo en het Zwin, of ontdek de hand van de mens achter het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg. Neem zeker ook je tijd voor de tentoonstelling ‘Landschappen’ van Bureau Bas Smets in deSingel.


Bedrijven

De Vlaming werkt hard en heeft een baksteen in de maag. Toch associëren we architectuur maar zelden met bedrijfsgebouwen. Bezoek werkplaatsen met klasse zoals drukkerij Drukta in Kortrijk, Houthandel Thiels in de dorpskom van Herselt of het hippe bedrijvencollectief Colonia in Antwerpen. Schrijf je in voor een geleide tocht langs opmerkelijke werkplekken in Leuven of bemerk in Berchem dat zelfs een containerpark een architecturaal hoogstandje kan worden.