Doorzoek volledige site
23 oktober 2013 | MARIJKE MARIS

Winnaar RIBA Stirling Prize 2013

Witherford Watson Mann Architects winnen de RIBA Stirling Prize 2013, een onderscheiding voor de grootste bijdrage aan de Britse architectuur van het voorbije jaar. Ze renoveerden Astley Castle in Warwickshire, en transformeerden de 12de-eeuwse ruïnes tot een modern vakantiehuis. Het is de eerste keer dat de Londense studio werd genomineerd voor de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt. Het is bovendien de eerste keer dat een huis of restauratieproject de award krijgt.
Witherford Watson Mann Architects winnen de RIBA Stirling Prize 2013, een onderscheiding voor de grootste bijdrage aan de Britse architectuur van het voorbije jaar. Ze renoveerden Astley Castle in Warwickshire, en transformeerden de 12de-eeuwse ruïnes tot een modern vakantiehuis. Het is de eerste keer dat de Londense studio werd genomineerd voor de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt. Het is bovendien de eerste keer dat een huis of restauratieproject de award krijgt.



 

De versterkte burcht kent een lange geschiedenis en lag er verlaten bij, na een brand in 1978, toen ze dienst deed als hotel. In opdracht van The Landmark Trust, een organisatie die vakanties in historische gebouwen aanbiedt, creëerden de architecten een bijzonder gastenverblijf. Met fijngevoeligheid plaatsten ze een nieuw gebouw in het hart van het oude. Daarmee toonden ze creativiteit en bewaarden ze meteen ook het culturele erfgoed. Bezoekers kunnen er nu het leven in een bijna duizend jaar oud kasteel ervaren met alle gemakken van de 21ste eeuw.


    



Het is een belangrijk stuk architectuur, prachtig gedetailleerd en kundig vervaardigd. Een nieuw systeem van houten vloeren en plafonds zorgt voor woon- en slaapvertrekken in het oudste gedeelte van het gebouw. De slaapkamers en badkamers vind je op de benedenverdieping en de gemeenschappelijke ruimten zijn boven. Maar het meest indrukwekkende is ongetwijfeld het zicht op de vervallen aanbouwsels uit de 16de en 18de eeuw. Zij vormen de ingang tot de binnenplaats.


    
    
    



'Het is een uitzonderlijke retrofit in vele opzichten', aldus RIBA voorzitter Stephen Hodder, 'met een krachtige boodschap over behoud.'