Doorzoek volledige site
21 november 2013 | KEVIN MOENS

Brutopia wint THE BLUE HOUSE/prijs voor duurzaam en betaalbaar bouwen

Op 20 november reikte de Stichting voor Toekomstige Generaties voor het tweede jaar op rij THE BLUE HOUSE/prijs uit aan de renovatie of de nieuwbouw van een Belgische woning die zichzelf hét toonbeeld van zowel duurzaamheid als betaalbaarheid mag noemen. De participatieve groepswoning in Vorst van de vzw Brutopia ging met de trofee aan de haal. Het project is van de hand van Stekke & Fraas Architecten.
Op 20 november reikten de Stichting voor Toekomstige Generaties en haar partners voor het tweede jaar op rij THE BLUE HOUSE/prijs uit aan de renovatie of de nieuwbouw van een Belgische woning die zichzelf hét toonbeeld van zowel duurzaamheid als betaalbaarheid mag noemen. Uit 19 kandidaten, selecteerde de jury 3 finalisten: een kleine ecologische gezinswoning in Ukkel (Karbon),  een multifunctioneel betonnen gebouw in Antwerpen (Cuypers & Q) en een participatieve groepswoning in Vorst. Het is het laatste project, de groepswoning van de vzw Brutopia van de hand van Stekke & Fraas Architecten, dat tot laureaat werd uitgeroepen.
Veel blije gezichten bij de bekendmaking van de winnaar

Brutopia

De jury werd erg aangesproken door het feit dat ‘Brutopia’ ontstaan is uit een burgerinitiatief waarbij zelf als promotor werd opgetreden. Stekke & Fraas Architecten hebben samen met bouwonderneming Louis De Waele naar een architecturale, bouwkundige en financiële oplossing gezocht om de droom van 80 mensen die in Brussel in een eigen ecologische en lage-energie- of passiefwoning wilden wonen te realiseren. ‘Brutopia’ is een mooi voorbeeld van duurzaam wonen met gedeelde ruimtes, een goede sociale en intergenerationele mix, multifunctionaliteit, regenwaterrecuperatie, zachte mobiliteit enz. Het project illustreert eveneens dat betaalbaar bouwen in Brussel mogelijk is.
‘Brutopia’ is een participatieve groepswoning bestaande uit 2 nieuwe volumes verbonden door een grote gemeenschappelijke tuin van 757 m². In de realisatie werden 29 appartementen ondergebracht (27 passieve en 2 lage-energiewoningen), enkele professionele ruimtes (o.a. het architectenkantoor van Stekke & Fraas en een energieloket) en een dagcentrum voor bejaarden uit de buurt. Naast de tuin staan ook een moestuin, een wassalon, twee auto’s en een polyvalente zaal voor alle bewoners ter beschikking. Dat alles bevindt zich midden in een volkse Brusselse wijk met scholen, winkels en openbaar vervoer vlakbij.

    Dankzij diverse energiebesparende maatregelen tijdens de bouwfase is het jaarlijks verwarmingsverbruik in ‘Brutopia’ beperkt tot 28 kWh/m². Ook het waterverbruik werd gerationaliseerd door in een groot regenwaterrecuperatiesysteem op de daken te voorzien. Op diezelfde daken staan ook zonnepanelen. Voor al deze ecologische maatregelen sleepte het project in 2009 al de prijs ‘Voorbeeldgebouw’ van het Brusselse Gewest in de wacht.


THE BLUE HOUSE/ is een initiatief van de Stichting voor Toekomstige Generaties en is mogelijk gemaakt door het partnership van Derbigum, Saint-Gobain Glass, Velux en Wienerberger en de steun van de federale regering en van het Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


Filmpje dat getoond werd bij de bekendmaking van de finalisten.Architect Serge Fraas geeft toelichting bij het project voor de camera van Architectura.be;Interview dat Kurt Van Eeghem afnam van de architect en een bewoner van Brutopia, net voor bekend werd dat zij de winnaars waren van Blue House 2013.