Doorzoek volledige site
27 november 2013 | KEVIN MOENS

Winnaars ARC13 Awards bekend

Op dinsdag 26 november zijn in Rotterdam de winnaars bekendgemaakt van de ARC13 Awards, de prijzen voor het allerbeste werk in Architectuur, Interieur en Stoelontwerp van het afgelopen jaar. Ook is de ARC13 Oeuvreprijs uitgereikt aan Thomas Rau, architect en CEO van RAU - Turntoo. Met de prijzen wil de redactie van het Nederlandse vakblad de Architect ondernemende en innovatieve ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken.
Op dinsdag 26 november zijn in Rotterdam de winnaars bekendgemaakt van de ARC13 Awards, de prijzen voor het allerbeste werk in Architectuur, Interieur en Stoelontwerp van het afgelopen jaar. Ook is de ARC13 Oeuvreprijs uitgereikt aan Thomas Rau, architect en CEO van RAU - Turntoo. Met de prijzen wil de redactie van het Nederlandse vakblad de Architect ondernemende en innovatieve ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken.
De winnaars zijn:

· ARC13 Architectuur: Paul de Ruiter met Villa Kogelhof
· ARC13 Interieur: Noord-Hollands Archief van Happel Cornelisse Verhoeven
· ARC13 Stoelontwerp: de Well Proven Chair van Van Aubel & Shaw
· ARC13 Oeuvre: Thomas Rau, architect en CEO van RAU – Turntoo


ARC13 Architectuur
Volgens de jury, bestaande uit Don Murphy (VMX Architects, voorzitter jury), Marjolein van Eig (Inbo), Tracy Metz (journalist en auteur), Bianca Seekles (ERA Contour) en Harm Tilman (de Architect, secretaris jury) is "Villa Kogelhof het onorthodoxe onderkomen voor een ambitieuze opdrachtgever met een uitzonderlijke architectuur. In het compromisloze ontwerp is een spartaans interieur gekoppeld aan een uitzicht op afstand van het omringende Zeeuwse landschap. Daarnaast maakt de Kogelhof een statement in de grijzewollensokkenwereld die nog vaak met duurzaamheid wordt geassocieerd: waarom zou duurzaamheid geen Prada kunnen zijn?"Paul de Ruiter over Villa Kogelhof.ARC13 Interieur
In deze categorie koos de jury voor het project dat bij de voordeur al wist te overtuigen van haar kwaliteiten: de inrichting van het Noord-Hollands Archief. "In dit project komt veel samen dat als voorbeeld kan dienen voor het vakgebied. Het Noord-Hollands Archief is het resultaat van een voorbeeldig samenspel van opdrachtgever, gebruiker en ontwerper. De Rijksgebouwendienst is een opdrachtgever met veel gezichten, maar heeft zich in dit geval van haar beste kant laten zien. Het stelde de ontwerpers van Happel Cornelisse Verhoeven in staat om met vakkennis, inzet en liefde voor het vak een gebouw te realiseren dat van binnen naar buiten is ontworpen en dat vanuit elk perspectief een duidelijk verhaal vertelt over de functie en het belang ervan."


Paul Verhoeven en Nienke Happel over het Noord-Hollands Archief.De jury van ARC13 Interieur bestaat uit: Peter Dautzenberg (Peter Dautzenberg+partners, voorzitter), Roberto Meyer (directeur en medeoprichter van Meyer en Van Schooten Architecten, voorzitter jury), Michiel Hofman (architect partner bij Hofman Dujardin Architecten) en Sander Woertman (redacteur interieur de Architect, secretaris jury).


ARC13 Stoelontwerp
De Well Proven Chair van Van Aubel & Shaw is in de ogen van de jury van ARC13 Stoelontwerp het meest vernieuwend vanwege het conceptuele uitgangspunt. Daarnaast is het onderzoek naar en het gebruik van een nieuw materiaal zowel interessant als innovatief. Het materiaal bestaat uit houtsnippers, gemengd met een bio-hars, waardoor een licht en duurzaam materiaal ontstaat. Dit materiaal heeft de potentie om ook voor andere doeleinden te worden gebruikt. De jury voor deze prijs bestaat uit voorzitter Jan Brouwer, Jorre van Ast (Arco), Claudia Linders en Chris Kabel. Secretaris van de jury is Niels Witten van de Architect.


ARC13 Oeuvre
De Oeuvreprijs wordt jaarlijks door de redactie van de Architect toegekend aan een persoon die een blijvende en vernieuwende bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de gebouwde omgeving. Voor deze editie is Thomas Rau, architect en CEO van RAU - Turntoo, uitgeroepen tot winnaar. Over deze toekenning is de jury unaniem: "Rau verdient deze prijs op grond van zijn grote bijdrage aan de nationale en internationale discussie over duurzaamheid, de ontwikkeling van energiebesparende technieken en de vraag hoe te handelen in het licht van de huidige grondstoffenschaarste."

Bron: de Architect