Doorzoek volledige site
10 december 2013 | KEVIN MOENS

Nieuw kantoor Oranjewoud voor advies- en ingenieursbureau Oranjewoud

Voor Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud heeft Architectenbureau Paul de Ruiter een nieuw kantoor in het Nederlandse Oosterhout ontworpen. Het abstracte kantoorvolume van 8.458 m² bruto vloeroppervlakte is landschappelijk ingepast in de geluidswal direct naast de A27. Het gebouw is met BREEAM-NL Very Good gecertificeerd en daarmee zeer duurzaam. Het pand werd in één jaar tijd gebouwd.
Voor Advies‐ en Ingenieursbureau Oranjewoud heeft Architectenbureau Paul de Ruiter een nieuw kantoor in het Nederlandse Oosterhout ontworpen. Het abstracte kantoorvolume van 8.458 m² BVO is landschappelijk ingepast in de geluidswal direct naast de A27. Het gebouw is met BREEAM‐NL Very Good gecertificeerd en daarmee zeer duurzaam. Het pand werd precies in één jaar tijd gebouwd.




Het nieuwe kantoor voor Oranjewoud ligt vlak langs de A27. Het project had een zeer korte bouwtijd van minder dan 1 jaar en kwam tot stand door een intensieve samenwerking met Oranjewoud, OVG Real Estate, Architectenbureau Paul de Ruiter, Dura Vermeer Bouw, Ingenieursbureau Bartels, Projectis Projectmanagement en installatieadviesbureau Hiensch.


Zicht op de snelweg

Het vijf bouwlagen tellende kantoorgebouw, groot 8.458 m², snijdt dwars door de geluidswal heen. Aan de kant van het parkeerterrein, waar zich ook de hoofdentree bevindt, rust het gebouw op kolommen, terwijl het aan de snelwegkant oprijst uit het talud. Aan deze zijde is een verdiepingshoog panoramavenster van vijftig meter lengte wat het restaurant ruim uitzicht biedt op het landschap en de A27. Het restaurant biedt bovendien toegang tot de ruime patio in het midden van het gebouw, die is ingericht als binnentuin en ontmoetingsplek. Bezoekers betreden het gebouw via de hoofdentree op de begane grond, waarna ze direct via een grote eikenhouten trap naar boven worden geleid. Op de eerste etage bevinden zich de receptie, restaurant en diverse vergaderruimtes. De kantoren bevinden zich op de bovenste drie verdiepingen.




Interactieve gevel

Het gebouw is voorzien van een speciaal ontwikkelde zwaar geïsoleerde aluminium vliesgevelsysteem met verticale aluminium vinprofielen. De vinprofielen zorgen door de reflectie voor extra daglicht in de kantoren. In architectonische zin abstraheren de verticale vinnen het volume tot één contrastrijk object in de groene geluidswal. Door de schaduwwerking van de vinnen en reflectie van het aluminium reageert de gevel op de zon en verandert het beeld van het kantoor mee met de weersomstandigheden. De gevels van de binnenpatio zijn eveneens bekleed met blank geanodiseerde aluminium panelen, wat ervoor zorgt dat ook de lichtinval in zowel de patio als de omliggende kantoorruimtes optimaal is.



Zichtbaar duurzaam

Het kantoorgebouw Oranjewoud is klimaatbestendig en energiezuinig en daarmee zeer duurzaam met een BREEAM‐NL Very Good certificaat. Zo wordt de CO2‐uitstoot gereduceerd met energiezuinige installaties, zijn er waterbesparende maatregelen genomen voor de toilet‐ en douchevoorzieningen en is er een ruime fietsenstalling om fietsgebruik te stimuleren. De slimme verlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtregelingen zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing. Bijzonder is de waterberging: het hemelwater wordt opgevangen door infiltratiekratten, waarna het water geleidelijk in de bodem verdwijnt. Tenslotte zijn in het terrein twee bronnen aangelegd voor de warmte‐ en koudeopslag (WKO). De pompinstallatie van deze WKO is prominent aanwezig bij de hoofdentree, want de techniek achter duurzaamheid mag best gezien worden. De nieuwbouw past daarmee helemaal binnen het MVO‐beleid van het internationaal opererende Oranjewoud.




Akoestische plafonds

De opdrachtgever wenste ook een strak akoestisch plafond. Daarom werd onder meer geopteerd voor de plaat Cosmos van producent OWAOWAtecta is geplaatst in de entree en bij de lifthallen, aangezien men daar op zoek was naar een strakke high tech-uitstraling. OWA heeft als producent van akoestische plafonds zijn expertise ingezet om dit project tot een succes te maken. Zo kon OWA een totaaloplossing bieden voor het hele pand en beschikt elke ruimte over een gezond binnenklimaat, perfecte akoestiek en een passende uitstraling.




Beelden: Pieter Kers.

GERELATEERDE DOSSIERS