Doorzoek volledige site
06 januari 2014 | JAN DANEELS

Jaaroverzicht 2013: de Jo Crepain Awards

Op 24 mei 2013 reikte de Vlaamse architectenvereniging NAV bij de viering van haar 60-jarig bestaan voor de eerste maal de Jo Crepain Awards uit. Daarbij zette NAV een aantal architectenbureaus in de bloemetjes, volledig in de geest van de in 2008 overleden architect Jo Crepain. De jury beloonde architectenbureau Robbrecht en Daem met de award voor architectuurambassadeur in het buitenland. Architecten- en studiebureau denc!-studio kreeg in deze eerste editie de titel van meest beloftevolle startend bureau.
Op 24 mei 2013 reikte de Vlaamse architectenvereniging NAV bij de viering van haar 60-jarig bestaan voor de eerste maal de Jo Crepain Awards uit. Daarbij zette NAV een aantal architectenbureaus in de bloemetjes, volledig in de geest van de in 2008 overleden architect Jo Crepain. De jury beloonde architectenbureau Robbrecht en Daem met de award voor architectuurambassadeur in het buitenland. Architecten- en studiebureau denc!-studio kreeg in deze eerste editie de titel van meest beloftevolle startend bureau.Uit de handen van Vlaams minister-president Kris Peeters ontvingen Johannes Robbrecht en Hilde Daem ten eerste de prijs voor architectuurambassadeur in het buitenland. Iedereen in de zaal was het erover eens dat dit een waardige titel was voor een architectenbureau dat met projecten als de stadshal in Gent, het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en de Whitechapel Gallery in London de Belgische architectuur in het buitenland op de kaart zet.


Invloed van de kunsten

In haar verantwoording beschouwde de jury van de Jo Crepain Awards, voorgezeten door Architectura’s hoofdredacteur Rik neven, de erkenning van de internationale uitstraling van Robbrecht en Daem. De jury prees bovendien het toekomstgericht bestuur van het kantoor, naast de bijzondere dynamiek die uitgaat van Robbrecht en Daem architecten. Juryvoorzitter Rik Neven verantwoordde de keuze van de jury als volgt: “Robbrecht en Daem overstijgt het concept van architectuur als een louter bouwkundig begrip. Van bij de oprichting heeft het bureau, onder meer door een sterke invloed van de kunsten, een architecturale precisie ontwikkeld die het vandaag de internationale uitstraling geeft die het verdient. Met haar internationaal gerenommeerde projecten bewijst Robbrecht & Daem dat Belgische architectuur in het buitenland groot aanzien heeft.


Hilde Daem (uiterst links) en Johannes Robbrecht (tweede van links) nemen de award voor architectuurambassadeur in ontvangst. Rechts in beeld: Danny Windmolders, nationaal voorzitter NAV en Katrien Nottebaert, marketing manager Wienerberger. Foto: © Francis Tilborghs
Met hun projecten viel het bekroonde bureau overigens al vaak in de prijzen. In 1997 sleepte het de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur in de wacht, samen met Marie-Josée Van Hee. In 2008 ontving het de International Klippan Award voor de kleine concertzaal in Gaasbeek en in 2009 werden ze door het Royal Institute of British Architects beloond voor hun werk met de erkenning als International Fellow. In de zomer van 2012 waren ze verder ook te gast op de tentoonstelling Common Ground met curator David Chipperfield, in het kader van de Architectuurbiënnale in Venetië. Op 26 mei 2013 opende in Krefeld, Duitsland de maquette op schaal 1:1 van een Golf Clubhuis naar het ontwerp van Ludwig Mies van der Rohe. Robbrecht en Daem nam het in de categorie architectuurambassadeur in het buitenland na een eerste selectieronde van de jury tot slot op tegen Conix RDBM Architects, Julien De Smedt Architects en BURO II & ARCHI + I.


Vlaams minister-president Kris Peeters maakt de winnaar bekend van de Jo Crepain Award voor architectuurambassadeur in het buitenland. Foto: © Francis Tilborghs


Duurzame toegangscode als onderscheidend vermogen

Daarnaast won architecten- en studiebureau denc!-studio de award voor meest beloftevolle startende bureau. Het jonge bureau kreeg daarmee erkenning voor zijn mooie architectuur, innovatie en heldere visie op management. Juryvoorzitter Rik Neven, hoofdredacteur van Architectura.be, loofde in de verantwoording van de jury wat de kracht is van denc!-studio en waarin het potentieel van het kantoor zit voor de toekomst: “De knowhow en praktijkrealisaties van denc!-studio zijn het resultaat van jaren werk in wetenschappelijk onderzoek, specialisatie in vormgeving, consultancy in constructie en bouwfysica en technisch advies. Die ervaring, de wilskracht om anders te willen zijn dan de anderen en een continue drang naar innovatie maakt dat het bureau enorm mooie en betrouwbare vooruitzichten heeft voor de toekomst. Hun frisse mindset maakt denc!-studio de terechte winnaar van de award voor meest beloftevolle startende bureau.”Delphine Deceuninck (tweede van rechts) en Bart Cobbaert (uiterst rechts), zaakvoerders van denc!-studio, nemen de award voor meest beloftevolle startende architectenbureau in ontvangst. Foto: © Francis Tilborghs
Denc!-studio gaat bij elk project samen met de opdrachtgever op zoek naar een energiebewust verhaal. Voor minder doen ze het immers niet. Die duurzame toegangscode veroorzaakte in het begin een gevecht tegen het financieel bestaansminimum, maar nu zorgt ze net voor het onderscheidend vermogen van het kantoor. Dat blijkt onder meer uit de mooie lijst met projectrealisaties. Daarnaast behaalde het kantoor al talloze nominaties en ereplaatsen in wedstrijden waaronder een finaleplaats in de ‘the blue house’-wedstrijd voor duurzaam en betaalbaar wonen in 2012. Ook kreeg het bureau in 2010 een eervolle vermelding in de BIS-architectuurwedstrijd en kwam het als laureaat uit de bus in onder meer de ‘Award Duurzame Woning 2011 DUBO-Limburg’ en de architectuurwedstrijd ‘Cohousing Waasland’.

In 2012 behaalde denc!-studio met Team DOK9000 de eerste plaats in de eerste wedstrijdronde van het project ‘Oude Dokken’ in Gent. Na een eerste schifting van de jury, op basis van uitgebreide vragenlijsten van deelnemende bureaus, bleef denc!-studio over op de shortlist, naast Sculp(IT), bekend van onder meer de Antwerpse badboot en BLAF, in binnen- en buitenland gevraagd voor lezingen en opgenomen in uiteenlopende internationale tijdschriften.

Kijk voor meer filmpjes over de uitreiking van de Jo Crepain Awards op het Youtube-kanaal van Architectura.be.