Doorzoek volledige site
06 januari 2014 | JAN DANEELS

Jaaroverzicht 2013: Archifocus zocht en vond de mooiste Belgische architectuurfoto's

Op 13 juni ’13 werd op het evenement I Am Architect in Ranst bekendgemaakt welke Belgische architectuurfotografen bekroond werden met een Archifocus-prijs. Deze wedstrijd vond voor de tweede keer plaats en ging op zoek naar de mooiste architectuurfoto’s van Belgische projecten. Uit meer dan 40 inzendingen stelde de 16-koppige Archifocus-jury een shortlist samen waaruit de uiteindelijke vijf winnaars werden gekozen.
Op 13 juni ’13 werd op het evenement I Am Architect in Ranst bekendgemaakt welke Belgische architectuurfotografen bekroond werden met een Archifocus-prijs. Deze wedstrijd vond voor de tweede keer plaats en ging op zoek naar de mooiste architectuurfoto’s van Belgische projecten. Uit meer dan 40 inzendingen stelde de 16-koppige Archifocus-jury een shortlist samen waaruit de uiteindelijke vijf winnaars werden gekozen.Er werden aparte prijzen uitgereikt door een vakjury, een architectenjury en een persjury. De inzending die de hoogste gemiddelde score behaalde voor deze drie jury’s, ging bovendien aan de haal met de hoofdprijs. Daarnaast kon ook het publiek een winnaar uit de shortlist naar voren schuiven aan de hand van online stemmen op de website en stemmen via de Facebook- en Pinterest-pagina van Architectura.be.

De publieksprijs ging naar Steven Massart (C-Mine Genk) en Koen Van Damme werd laureaat van de vakjury met zijn foto's van de jeugdherberg in Antwerpen. De architectenjury koos Johnny Umans (Grindbakken Gent) tot winnaar en voor de persjury ging Christoph Van Couteren (De Grote Post in Oostende) met de eer lopen. Dit jaar werd voor het eerst ook een ultieme winnaar uitgeroepen, die werd gekozen op basis van de verzamelde scores van de pers-, vak- en architectenjury. Ook hier viel Koen Van Damme in de prijzen.


Publieksprijs

Voor de publieksprijs was het aantal online stemmen op archifocus.be in combinatie met de likes en repins op de sociale media (Facebook en Pinterest) van architectura.be bepalend. Het publiek koos voor Steven Massart voor zijn foto van de C-Mine Expeditie in Genk van NU architectuuratelier. Hij haalde het voor Koen Van Damme en Tim Van De Velde.Steven Massart won de publieksprijs met zijn foto van C-Mine Expeditie in Genk (NU Architectuuratelier).


Persprijs

Om de winnaar van de persprijs te bepalen, gaven 9 journalisten hun weloverwogen scores door. Juryvoorzitter Quentin Van Soldt (bouwenwonen.net) mocht de prijs overhandigen aan Christoph Van Couteren voor zijn foto van De Grote Post in Oostende van B-architecten. Hij haalde het nipt van Koen Van Damme. Derde werd Tim Van de Velde.Christoph Van Couteren won de prijs van de persjury met zijn foto van De Grote Post in Oostende (B-architecten).


Architectenjury


Ook voor de architectenjury won de winnaar slechts nipt van zijn achtervolgers. Johnny Umans haalde het met zijn foto van de Grindbakken in Gent (Sarah Melsens - Roberta Gigante en vzw Rotor) met slechts minimale voorsprong op Koen Van Damme. Thomas De Bruyne werd verdienstelijk derde.


Johnny Umans won de prijs van de architectenjury met zijn foto van de Grindbakken in Gent (Sarah Melsens – Roberta Gigante en vzw Rotor).


Vakjury

De prijs van de vakjury werd bepaald door DAPh (Dutch Architectural Photographers). Deze vereniging van Nederlandse architectuurfotografen vaardigde fotograaf Hennie Raaymakers af om de prijs uit te reiken aan een Belgische collega. Raaymakers overhandigde de prijs aan Koen Van Damme, die net als vorig jaar op het grootst aantal stemmen van zijn vakgenoten kon rekenen. Hij haalde het met zijn foto van de jeugdherberg in Antwerpen (Vincent Van Duysen Architects) in deze categorie van Liesbet Goetschalckx en Johnny Umans.


Koen Van Damme won de prijs van de vakjury met zijn foto van de jeugdherberg in Antwerpen (Vincent Van Duysen Architects) én werd ultiem winnaar.Ultieme winnaar

Voor het eerst in de uitreiking van de Archifocusprijzen telde de organisatie ook de scores van de verschillende jury’s op om een ultieme winnaar te kiezen. Koen Van Damme won over alle categorieën heen en verzilvert daarmee de hoge scores die hij kreeg van pers-, vak- en architectenjury.


8 winnaars

Hoewel niet alle deelnemers in de prijzen vielen, mogen alle acht fotografen die het tot op de shortlist hadden geschopt zich terecht een winnaar noemen. Ook in de longlist treffen we nog heel wat knappe inzendingen aan die een plaats op de shortlist verdienen. Alle inzendingen uit de shortlist en de longlist zijn nog steeds te bekijken op de website www.archifocus.be.

De Archifocus-wedstrijd is een organisatie van Architectura.be, dat daarvoor samenwerkt met het Centrum voor Duurzaam Bouwen, Xatrax en Assiver.