Doorzoek volledige site
12 december 2013 | KEVIN MOENS

Jaspers-Eyers Architects ontwerpt hoofdzetel van China’s grootste producent van mineraal water

China’s grootste producent van mineraalwater Nongfu Springs neemt Jaspers-Eyers onder de arm voor het ontwerp van een nieuw hoofdkantoor in Hangzhou. Het bureau is al naarstig op zoek naar Belgische fabrikanten die de nodige materialen in China kunnen leveren.
China’s grootste producent van mineraalwater Nongfu Springs neemt Jaspers-Eyers onder de arm voor het ontwerp van een nieuw hoofdkantoor in Hangzhou. Het bureau is al volop op zoek naar Belgische fabrikanten die de nodige materialen in China kunnen leveren.




Nongfu Spring maakt deel uit van de groep Yang Sheng Tang (YTS), een grote speler op de Chinese markt die onder meer actief is in de voedingssector en de biomedica. YTS vraagt een complex dat in de eerste fase vier gebouwen zal omvatten met een totale vloeroppervlakte van 68.000 m² en een ondergrondse parking van 25.400 m². Daarnaast komen er onder meer ook een restaurant, kinderdagverblijf, fitness, zwembad, supermarkt, feestgelegenheid en een aantal te verhuren kantoorruimtes. In een tweede fase komen er nog eens 40.000 m² kantoor- en laboruimte bij. In het voorjaar van 2015 zouden de eerste 4 gebouwen klaar moeten zijn.


Chinese traditie

YST wenst een universeel klassieke, stijlvolle en tijdloze architectuur, die tegelijkertijd de kracht en standing uitstraalt van een eigentijds innoverend bedrijf met internationale contacten. Het architectenbureau Jaspers-Eyers Architects heeft daarom gekozen voor een gevelarchitectuur in een traditionele massieve opbouw in horizontale registers met geaccentueerde gevel- en kroonlijsten. Het verticale ritme is vooral dominant in de onderste bouwlagen met hun imposante hoge penanten en gaat hogerop over naar een meer uitgesproken horizontaliteit. Er werd gekozen voor een gevelbekleding in lichtbeige natuursteen en een typisch Chinese rode zandsteen als gevelplint. Rood heeft een krachtige symboliek voor de Chinezen en straalt energie, welvaart en macht uit. Constructief worden de gevels opgebouwd volgens de Europese EPB-normen qua isolatie, luchtdichtheid, zonwering enz. Verschillende Belgische producenten van bouwmaterialen met een vertegenwoordiging in China werden aangesproken voor de realisatie van het project.




Tegen 2017 verwacht YST een verdubbeling van het personeelsbestand in zijn hoofdzetel. Daarom is er nood aan een flexibele werkomgeving waar iedere werknemer, ongeacht zijn huidige werkplek, ook na een interne herschikking steeds het nodige comfort heeft: voldoende daglicht, optimale koeling en verwarming, koffie- en theecorners en formele en informele ontmoetingsplaatsen. Jaspers-Eyers Architects opteerde daarom voor een centraal overdekt atrium tussen de verticale kernen met trappen en liften om veel daglicht binnen te brengen in het gebouw. Rond het atrium worden de voornaamste horizontale en verticale circulatiewegen gesitueerd waardoor er een bijzonder ruimtelijke beleving wordt gecreëerd tussen de verschillende verdiepingen en departementen onderling. Het sociaal contact tussen de werknemers wordt daardoor op een natuurlijke wijze bevorderd.


Landschapskantoren

De werkplekken bevinden zich hoofdzakelijk in open landschapskantoren tussen het atrium en de gevels. Nu reeds werd er rekening gehouden met de toekomstige bezetting van het gebouw en werd het aantal gesloten kantoorruimtes zoals directielokalen en interne vergaderzalen beperkt tot een minimum. Hun plaats in de verdiepingen werd strategisch bepaald en met glazen systeemwanden kunnen deze ruimtes relatief gemakkelijk op korte termijn aangepast of verplaatst worden. Ook werden er op elke verdieping meerdere informele ontmoetingsruimtes ingepland met gelegenheid tot het nemen van koffie- of theepauzes.




Op het gelijkvloers werd er in het atrium een toegankelijke binnentuin ontworpen met waterpartijen die in direct contact staat met de ontvangstbalie en de publiek toegankelijke ruimtes. Professionele bezoekers worden ontvangen in een businesscenter met verschillende vergaderzalen van allerlei grootte. Ook komt er een cirkelvormig auditorium voor circa 150 personen dat uitgerust wordt met geavanceerde multimedia-apparatuur en 360°-projectieschermen. De bezoekers worden geleid langs een expositieruimte die dienst doet als lobby voor het auditorium. Zowel voor de bezoekers als voor het personeel is er naast de hoofdinkom van het gebouw een ontspanningsruimte met bibliotheek, leeszaal en cafetaria die uitziet op de binnentuin.


Voetgangers

Een modern kantoorgebouw dus, maar met de nodige typische en dikwijls traditionele Chinese designaccenten. Zowel in het interieur als in de buitenaanleg, zoals het centrale plein tussen de gebouwen. Het plein is toegankelijk voor auto’s met een drop-off zone voor de inkom van de gebouwen, maar is vooral ontworpen op maat van de voetganger. Er zijn waterpartijen, overdekte ontmoetingsplekken en groenzones. Er is ook een parkzone met vijver aangelegd waar het personeel ’s middags kan genieten van een rustig moment in een natuurlijke omgeving.

De administratieve zetel van YST en Nongfu Spring zou in het voorjaar van 2015 moeten klaar zijn.