Doorzoek volledige site
19 december 2013 | KEVIN MOENS

Staalbouwwedstrijd 2013: and the winners are…

Meer dan 200 deelnemers bezochten op 27 november 2013 de Staalbouwdag in de Chambre de Commerce in Luxemburg, georganiseerd door Infosteel. Naast lezingen omtrent staal en de Staalexpo werden ook de winnaars van de Staalbouwwedstrijd 2013 bekend gemaakt. Een overzicht van de laureaten.
Meer dan 200 deelnemers bezochten op 27 november 2013 de Staalbouwdag in de Chambre de Commerce in Luxemburg, georganiseerd door Infosteel. Naast lezingen omtrent staal en de Staalexpo werden ook de winnaars van de Staalbouwwedstrijd 2013 bekend gemaakt. Een overzicht van de laureaten.


Niet-residentiële gebouwen

De Reizigershal van het station van Luxemburg stond op het hoogste schavot in de categorie ‘niet-residentiële gebouwen’. Het ontwerp is van InCA Ingénieurs Conseils Associés, Niederanven (Mandataire) AREP, dat ook als studiebureau fungeerde.

Foto: INCA Ingénieurs Conseils Associés.De motivatie van de jury: “Een zeer elegante stalen constructie, nauwkeurig berekend en met aandacht voor het detail. De jury waardeert vooral het feit dat de fabricatie en de knowhow in Europa bleven. Anderzijds betreurt de jury dat het stedelijk ontwerp en het architecturaal gebaar van het station als geheel, niet in overeenstemming is met de ambities van een Europese hoofdstad als Luxemburg.”


Specifieke elementen van de staalbouw

De Torentrap in Luxemburg haalde het in de categorie ‘specifieke elementen van de staalbouw’. Architect van dienst was Becker architecture & Urbanisme, inca ingenieurs conseils associés tekende present als studiebureau.

Foto: INCA Ingénieurs Conseils Associés, Gilles Martin.De motivatie van de jury: “De degelijke, discrete en harmonische integratie in een historische context en de grote zichtbaarheid van het staal, hebben de jury overtuigd. De details van de constructie zijn verzorgd.”


Industriebouw

De Hal van de interventievoertuigen in Bertrange was de winnaar in de categorie ‘Industriebouw’. Het ontwerp is van de hand van Bruck + Weckerle architekten, studiebureau van dienst was Simon-christiansen & associés. “

Foto: : Lukas Huneke, Bruck + Weckerle Architekten (BWA).De motivatie van de jury: “De structuur van dit gebouw – helder, sober en evenwichtig – laat zich mooi integreren. De bouw/architectuur zit intelligent in elkaar, rekening houdend met het budget. De functie van het staal werd gerespecteerd. Er is een band tussen de kleur van de gevel en die van de interventievoertuigen.”


Duurzaam bouwen

De Prijs Duurzaam bouwen was weggelegd voor de Zetel FNEL in Luxemburg. Het ontwerp is van de hand van hsa – heisbourg strotz architectes, icone was het betrokken studiebureau.

Foto: Eric Chenal, Gilles Martin, Michel Heisbourg.De motivatie van de jury: “Dit lage-energiegebouw is een mooi voorbeeld van de mix van materialen, een structuur in massief hout met een gevel van weervast staal ('corten'), naast een grote duurzaamheid die mooi kadert in deze bosrijke omgeving."


Renovatieprijs

De Renovatieprijs ging dit jaar naar De Glazen vleugel van de Schéiss’ in Luxemburg, naar een ontwerp van Jean Petit Architectes. Daedalus Engineering was studieubureau van dienst.

Foto: Ricardo Vaz Palma.De motivatie van de jury: “Dit gebouw kadert in een groot renovatieproject met een zeer harmonisch resultaat tussen oud – de natuursteen en de buitenpleister – en nieuw – staal en glas. Het staal blijft discreet op de achtergrond.”


Speciale juryprijs

De Speciale juryprijs tot slot was weggelegd voor de Garage Aston Martin in Luxemburg. Architect was Gilles Kintzelé architecte, studiebureau Schroeder & Associés.

Foto: : Paulo Lobo, Gilles Kintzelé, Benji Kontz.
 


De motivatie van de jury: “Met haar herbestemming als showroom bewijst deze constructie uit de jaren ’30 dat ze kan worden aangepast. De jury ziet - tussen de wagens met een zeer hoge afwerkingsgraad en de industriële primaire structuur die zichtbaar blijft - een opmerkelijk contrast en een dialoog."