Doorzoek volledige site
13 januari 2014

Jaaroverzicht 2013: nationale awards

Vorige week wierpen we een (terug)blik op de internationale awards van 2013. Binnen onze landsgrenzen hebben echter ook heel wat bekers en kransen een nieuw thuisoord gekregen. Architectura.be geeft een overzicht van de winnaars en hoopt zo uw winnaarsmentaliteit voor 2014 nog wat extra aan te scherpen.
Vorige week wierpen we een (terug)blik op de internationale awards van 2013. Binnen onze landsgrenzen hebben echter ook heel wat bekers en kransen een nieuw thuisoord gekregen. Architectura.be geeft een overzicht van de winnaars en hoopt zo uw winnaarsmentaliteit voor 2014 nog wat extra aan te scherpen.
Binnenplein Abdij van Averbode: Prijs Publieke Ruimte 2013

Het gerenoveerde binnenplein van Averbode won op 30 januari, de Dag van de Openbare Ruimte, de Prijs Publieke Ruimte 2013 gewonnen. De herinrichting van het eeuwenoud abdijplein naar een ontwerp van Omgeving haalde het van het binnenplein van C-mine, de Korenmarkt in Mechelen, de Markt in Deinze en de omgeving Noordbrug in Kortrijk.
Vijf projecten waren in de running voor de prijs, maar het waren de paters van Averbode die uiteindelijk de prestigieuze onderscheiding in de wacht sleepten. Juryvoorzitter Jan Vilain: “Het Abdijplein is een schitterend voorbeeld van uitgepuurd minimalisme. Met een minimale aanleg werd een maximaal gebruik van het plein mogelijk gemaakt. Hedendaagse elementen zijn met respect voor de plek toegevoegd en blijven ondergeschikt aan het monumentale erfgoed. Het ontwerp kadert bovendien in de ruimere context van het landschapspark de Merode.”


Brutopia: THE BLUE HOUSE/prijs voor duurzaam en betaalbaar bouwen

Op 20 november reikten de Stichting voor Toekomstige Generaties en haar partners voor het tweede jaar op rij THE BLUE HOUSE/prijs uit aan de renovatie of de nieuwbouw van een Belgische woning die zichzelf hét toonbeeld van zowel duurzaamheid als betaalbaarheid mag noemen. Uit 19 kandidaten, selecteerde de jury 3 finalisten: een kleine ecologische gezinswoning in Ukkel (Karbon), een multifunctioneel betonnen gebouw in Antwerpen (Cuypers & Q) en een participatieve groepswoning in Vorst. Het is het laatste project, de groepswoning van de vzw Brutopia van de hand van Stekke & Fraas Architecten, dat tot laureaat werd uitgeroepen. De jury werd erg aangesproken door het feit dat ‘Brutopia’ ontstaan is uit een burgerinitiatief waarbij zelf als promotor werd opgetreden.
Belgian Building Awards: Royal Belgian Sailing Club (Wim Goes Architectuur): Niet-Residentieel Gebouw van het Jaar

Op woensdag 27 februari werd op Batibouw ook het Niet-residentieel Gebouw van het jaar uitgereikt. De jury koos Royal Belgian Sailing Club door Wim Goes Architectuur als winnaar van deze categorie. De jury koos unaniem voor Wim Goes Architectuur met het project Royal Belgian Sailing Club, omwille van de sublieme manier waarop architectuur en structuur samenvallen.

De overige winnaars kunt u hier raadplegen.


FEBE Elements Awards


Op 28 november werden voor de tweede maal de FEBE Elements Awards aan een nieuwe eigenaar toegewezen. Drie opmerkelijke prefab betonrealisaties mochten een award in ontvangst nemen. In de categorie Precast In Buildings stond het AZ Groeninge op het hoogste schavot. In de categorie Precast In Infrastructure ging VelH2O.net met de ruiker aan de haal. In de categorie Outstanding Precast tot slot werd het project ‘Ieder zijn huis’ in Evere gelauwerd.
Gevangenissen van Regie der Gebouwen: PPP Award 2013

De jaarlijkse Public Private Partnerships Award belandt jaarlijks in de trofeekast van initiatieven die interessante banden tussen overheid en bedrijven op touw zetten. De Regie der Gebouwen mocht voor de bouw van nieuwe gevangenissen in Beveren, Marche-en-Famenne en Leuze-en-Hainaut de prijs opstrijken.


Kristiaan Borret: Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur 2012-2013

In oktober mocht Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Architectuur 2012-2013 overhandigen aan stadsbouwmeester Kristiaan Borret. De uitreiking vond plaats tijdens de Avond van de Architectuur van het Vlaams Architectuurinstituut in C-mine Genk. De jury droeg de stadsbouwmeester van de stad Antwerpen als laureaat voor omdat hij samen met zijn team al zeven jaar bewijst dat zijn aanpak vruchten afwerpt.
Laureaten Belgische Energie- en milieuprijzen 2013

Burgers die een opmerkelijke inspanning voor het milieu leverden, werden beloond met de Eco-Citizen Award. De Luikse familie Fauconnier-Nowicki mocht de award mee naar huis nemen. De zogenaamde 'low impact family' bewees volgens de jury dat “het mogelijk is om in België te leven op een comfortabele wijze en dat zonder hoog ontwikkelde technieken. Met als resultaat slechts een vijfde van de vroegere CO2 uitstoting.”

De Public Sustainable Development Award was weggelegd voor de stad Antwerpen. Samen met de burgers probeert de stad het kleinschalig groen op te waarderen en veilig te stellen.

De Business Sustainable Project Award ging naar het bedrijf Prayon, dat door middel van een participatieve aanpak van haar operatoren in minder dan vijf maanden 250.000 euro bespaarde op zijn natuurgasfactuur en een vermindering van 3600 ton CO2 heeft realiseerde. Enerwood uit Dison deelt de prijs. Het bedrijf herwaardeert houtafval en produceert zo duurzame warmte en elektriciteit.

De Business Product Innovation Award ging naar OPAL-Systems. Het bedrijf won met zijn unieke oplossing voor het verwarmen en koelen van de grond.

De Education Eco-Award voor de onderwijssector ging naar het technisch college Saint-Henri uit Moeskroen. Daar bouwden leerlingen zelf vier klassen en een bureau met een houten frame om de jeugd iets bij te brengen over innoverende eco-constructietechnieken.

Het Onze Lieve Vrouw ten Doorn college uit Eeklo kreeg de International Polar Foundation Award voor zijn strijd tegen de klimaatveranderingen


C-mine: Vlaamse Monumentenprijs 2013

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois mocht dit jaar de Vlaamse Monumentenprijs 2013 bedelen aan C-mine in Genk. Overige kanshebbers waren de Sint-Dionysiuskerk in Sint-Denijs-Westrem (Gent), CC de Grote Post in Oostende en Villa Elza op de Zeedijk in Wenduine (De Haan).
Staalbouwwedstrijd 2013

De Staalbouwwedstrijd wordt afwisselend georganiseerd in België en Luxemburg. En omdat we, als de wind goed zit en de longcapaciteit meewil, een kersenpit kunnen spuwen tot in het centrum van ons buurland, nemen we deze award ook op in de nationale lijst. Een overzicht van alle winnaars in de verschillende categorieën vindt u hier terug.


Bruocsella-prijs 2013 van Promethea

Op 31 mei werd de Bruocsella Prijs van Prométhéa uitgereikt. Het project ‘Trainhostel-Gevel’ (Schaarbeek) van projectleider Eurhostel kwam als winnaar uit de bus. Het ontwerp is het resultaat van een partnership tussenarchitectenbureau Accarain & Bouillot, studiebureau MC-Carré en Sake.
Innovation 2 Care

Op de laatste dag van zorgbeurs Expo 60 + werden op vrijdag 4 oktober, de winnaars van zorginnovatiewedstrijd Innovation 2 Care bekendgemaakt. Tijdens de zesde editie van de wedstrijd besliste zowel een vakjury als het publiek via online stemmen en stemmen op de beurs wie de winnaars werden in de categorieën Tools, Industry en Concept. Voor de vakjury waren WZC Witte Meren (Tools), Hospithera (Industry) en UZ Gent (Concept) de winnaars. Het publiek koos ASZ Geraardsbergen (Tools), de neonatale intensieve-zorgcampus Gasthuisberg (Concept), en My Cerussa van CMS Software (Industry) tot winnaar.


Belgische prijzen voor architectuur & Energie 2013

De jubileumeditie van deze tweejaarlijkse toonaangevende prijs werd dit jaar voor de 10de maal door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB) georganiseerd, en samenwerking met Electrabel-GDF Suez. De Belgische Prijs voor Energie 2013 gaat naar Buro B met het kantoorgebouw Stebo in Genk, dat het resultaat is van een intensieve samenwerking met studiebureau Cenergie. . Robbrecht en Daem architecten en Marie-José Van Hee architecten kapen de Belgische Prijs voor Architectuur 2013 weg met de Stadshal en centrumplein in Gent.
Overige awards

· Mathieu Gijbels wint Greenlight Award 2013
-Vandersanden Group wint zesde Innovatie Award met Signa
-SAR en De Vloed winnen ‘Arch School Award 2013 - toekomstige projecten
-HVAC Efficiency Award voor Caleffi
-Gyproc Proteam Trophy Award 2013
-Gyproc ontvangt Lean and Green Award
-Holcim wint Lean and Green Award
-Communication Awards voor Velux, Riello, HDD Design en Ecoworks
-Lightplus wint ECO Award op Batibouw
-BouwGazellen en International Award uitgereikt op Batibouw