Doorzoek volledige site
14 januari 2014 | JAN DANEELS

Passieve kindercrèche vormt verademing voor dichtbebouwde wijk in Jette

Het gemeentebestuur van Jette schreef in 2009 een wedstrijd uit voor het ontwerp van een nieuwe kindercrèche voor 25 kinderen. Modulo Architects zorgde voor een intrigerend volume dat door zijn ligging op een hoekperceel het hart vormt van een nieuwe residentiële wijk. Het passiefgebouw heeft een bijzondere relatie met de omgeving en met de omwonenden, terwijl het interieur inspeelt op de leefwereld van de allerkleinsten.
Het gemeentebestuur van Jette schreef in 2009 een wedstrijd uit voor het ontwerp van een nieuwe kindercrèche voor 25 kinderen. Modulo Architects zorgde voor een intrigerend volume dat door zijn ligging op een hoekperceel het hart vormt van een nieuwe residentiële wijk. Het passiefgebouw heeft een bijzondere relatie met de omgeving en met de omwonenden, terwijl het interieur inspeelt op de leefwereld van de allerkleinsten.Foto: Modulo Architects

In de erg dichtbebouwde wijk met woningen vormt de kindercrèche een verademing. Ze geeft een duidelijk en hedendaags antwoord op een traditioneel stedelijke context. De crèche biedt plaats aan 25 kinderen en is binnenin functioneel ontworpen voor het specifieke ritme en ontwikkeling van elke leeftijdsgroep. De efficiënt ontworpen utilitaire ruimtes vormen de schakel tussen de verschillende leefruimtes die zo hun bescheiden afmetingen maximaal kunnen benutten.


Foto's: Modulo Architects


Niet enkel op het vlak van bouwtechniek, maar ook in het aspect van architectuur komt het passieve aspect tot uiting. Passiefbouw en duurzame architectuur zijn tegenwoordig 'hot topics' en dit project toont aan dat dit soort architectuur allesbehalve saai en gesloten moet zijn. Volgens Modulo Architects geeft het “een kijk op het bouwen in de toekomst”.


Foto: Modulo Architects


Door een doordacht energetisch concept gaat het gebouw bovendien veel verder dan de normen die doorgaans aan dit soort gebouwen gesteld worden. Zo is het gebouw bijzonder goed geïsoleerd, maakt het optimaal gebruik van de beschikbare warmtewinsten en beschikt het over een efficiënte energieproductie. Het passiefgebouw weerspiegelt de maatschappelijke bekommernis omtrent doordacht energiegebruik en duurzame ontwikkeling.
Foto's: Modulo Architects