Doorzoek volledige site
14 januari 2014 | JAN DANEELS

Julien De Smedt ontwerpt twee residentiële wedstrijdconcepten voor Gentse binnenstad

Voor een wedstrijd uitgeschreven door vastgoedontwikkelaar Alides heeft Julien De Smedt twee in het oog springende voorstellen geformuleerd. Op de prominente hoek tussen de Keizer Karelstraat en de Gebroeders Van Eyckstraat wil de internationale Brusselaar een exclusief appartementsgebouw neerzetten met tachtig luxeappartementen die maximaal profiteren van licht, lucht, uitzicht en toegang tot buitenterrassen.
Voor een wedstrijd uitgeschreven door vastgoedontwikkelaar Alides heeft Julien De Smedt twee in het oog springende voorstellen geformuleerd. Op de prominente hoek tussen de Keizer Karelstraat en de Gebroeders Van Eyckstraat wil de internationale Brusselaar een exclusief appartementsgebouw neerzetten met tachtig luxeappartementen die maximaal profiteren van licht, lucht, uitzicht en toegang tot buitenterrassen.




JDS ontwierp twee concepten voor deze wedstrijd, Option 01 (onder) en Option 03 (boven). (Beeld: JDS)



Option 01


Het eerste ontwerp bestaat uit 3 torens die de mogelijkheid geven om licht en lucht in overvloed in de appartementen van de residentie toe te laten. De toren in de Keizer Karelstraat wordt aangehecht bij het bestaande, aangrenzende gebouw terwijl de toren in de Frans Ackermanstraat los staat van de kleine, bestaande woning ernaast. Op die manier is het mogelijk om openingen de maken in de zuidelijke gevel.


(Beeld: JDS)


Op het gelijkvloers en de eerste verdieping wil JDS de torens verbinden met een grote, verhoogde tuin. Door de voorste toren meer naar het zuiden te draaien, krijgen de appartementen bovendien niet alleen meer licht, maar krijgen ze ook weidser zichten op de stad in plaats van op de andere torens. Door die draaiing lijkt de toren bovendien slanker voor passanten die langs de Reep komen en wordt hij uitgelijnd met de Gebroeders van Eyckstraat.


(Beeld: JDS)


Een grote publieke ruimte in combinatie met een monumentale toegang tot het gebouw voorziet het architectenbureau door vier verdiepingen van de hoektoren te snijden. De drie torens krijgen in dit ontwerp bovenaan verder ook een afsnijding langs de bovenste twee verdiepingen, waardoor grote open terrassen ontstaan die gericht zijn op het zuiden en mooie stadsgezichten opleveren. De andere appartementen hebben balkons die aan de gevel hangen en zijn zo geplaatst dat ze de privacy van de andere bewoners garanderen, wat het geheel bovendien een speels karakter geeft.


(Beeld: JDS)


Dit voorgestelde plan voorziet in 67appartementen en kan gezien zijn eenvoudige plantypes erg gevarieerde combinaties en herhalingen van kleine, middelgrote en grote appartementen per verdieping omvatten.


Option 03

In het tweede concept probeert JDS in te spelen op de mooiste stadsgezichten, die zich in het noorden bevinden. Het ontwerp van de gevel moet daarbij het beste van twee werelden vormen, goede lichtinval in combinatie met een mooi zicht op Gent. Door de gevel in twee richtingen te knikken, vervangt JDS het standaard frontale zicht naar buiten in twee tegengestelde zijzichten. Op die manier blijft een gehele scheiding met de buren bestaan en – in combinatie met een tegengestelde opbouw per verdieping – maakt de structuur het aanbrengen van grote balkons mogelijk.

Afwachten dus of het wat wordt tussen JDS en Alides, maar wat ons betreft kan die samenwerking goed werken.







(Beelen: JDS)