Doorzoek volledige site
16 januari 2014

BURO II & ARCHI + I realiseert passief kinderdagverblijf in Nijvel

Een speelse wereld voor kinderen in lijn met de natuurlijke omgeving , dat is wat BURO II & ARCHI+I voor ogen had met dit project. Het kinderdagverblijf dat werd uitgebreid, ligt in het park van de Dodaine. De crèche werd uitgebreid met twee vleugels van 18 plaatsen, en met verschillende administratieve lokalen voor het personeel en voor diensten. Een duurzaam en energie-efficiënt ontwerp resulteerde in een K-peil 13.
Een speelse wereld voor kinderen in lijn met de natuurlijke omgeving , dat is wat BURO II & ARCHI+I voor ogen had met dit project. Het kinderdagverblijf dat werd uitgebreid, ligt in het park van de Dodaine. De crèche werd uitgebreid met twee vleugels van 18 plaatsen, en met verschillende administratieve lokalen voor het personeel en voor diensten. Een duurzaam en energie-efficiënt ontwerp resulteerde in een K-peil 13.



    



De grootste uitdaging was om een duurzaam en energie-efficiënt gebouw te ontwerpen. Een strakke samenwerking en communicatie tussen de architect, de duurzaamheidsadviseur en de gemeentelijke administratie heeft geleid tot een keuze voor een passieve houtskeletbouw (niveau K: K 13). In dezelfde geest zullen ook de bestaande gebouwen gerenoveerd worden tot energie-efficiënte gebouwen.




    



Hout

De architectuur is volledig in overeenstemming met de functie van het gebouw (de speelse wereld van het kind), de ligging (integratie t.o.v. het bestaande gebouw en het aangrenzende park) en het milieu. Het gebruik van hout voor zowel de structuur als voor de gevels was een logische keuze, omwille van z’n warme uitstraling en zijn technische kenmerken.
De grootte en de positionering van de gevelopeningen geven langs de Wereldlaan uitdrukking aan ‘de wereld van het kind’, evenals de kleuren die gebruikt zijn in het interieur.




Zonnewarmte

De zuidgevel iserg open en geeft uit op een groot terras met zicht op het park om maximaal te kunnen genieten van de zonnewarmte. De gevels in het noordoosten en het noordwesten zijn meer gesloten om warmteverliezen te beperken. Het spel van de dakhellingen zorgt ervoor dat natuurlijke ventilatie en koeling mogelijk is.



Foto's: Filip Dujardin