Doorzoek volledige site
08 februari 2014 | SIMON SCHREURS

Architecten Delobelle waardeert Waals verzorgingstehuis op

Volgende maand zal het twee jaar geleden zijn dat het Gentse architectenbureau Architecten Delobelle en E2 Ingenieurs startten met de verbouwingen van rust- en verzorgingstehuis “les jardins de Scailmont” in het Henegouwse Manage. Dat zal voortaan plaats kunnen bieden aan honderd dementerende residenten, een kwart meer dan het oorspronkelijke gebouw uit de jaren 1980 had gekund.

Volgende maand zal het twee jaar geleden zijn dat het Gentse architectenbureau Architecten Delobelle en E2 Ingenieurs startten met de verbouwingen van rust- en verzorgingstehuis “les jardins de Scailmont” in het Henegouwse Manage. Dat zal voortaan plaats kunnen bieden aan honderd dementerende residenten, een kwart meer dan het oorspronkelijke gebouw uit de jaren 1980 had gekund. De grotere capaciteit wordt mogelijk gemaakt door een uitbreiding van het gelijkvloers en de bouw van een nieuwe vleugel.


De nieuwe vleugel bevat een sterk overkragend volume, ondersteund door schuin geplaatste kolommen die als boomstammen aandoen in de tuin, alsook een kelder met voornamelijk personeelsvoorzieningen en een ondergrondse buitenruimte met kamerhoge grote raampartijen. Bij de verbouwingen stonden de noden van de resident voorop en dat weerspiegelt zich in de specifieke architectuur. De grote driehoekige verticale insnijding in het midden van het gebouw bijvoorbeeld, zorgt op twee verdiepingen voor daglicht en zuurstof in de gangen. Ze zorgt ook voor een lus in de circulatie waardoor de soms gedesoriënteerde residenten zich nooit kunnen vastlopen op het eind van een gang.   

Diezelfde verticale insnijdingen in het gebouw, waarmee op de verdieping en het gelijkvloers centraal groene patio’s bekomen worden, zorgen overigens niet alleen voor meer daglicht; ze brengen ook verse lucht en zuurstof tot diep in het gebouw via regelbare toevoerroosters en een correct gedimensioneerd ventilatiesysteem C. Daarnaast is er ook een warmtekrachtkoppeling die tegelijk warmte en electriciteit opwekt. Zonder tegenslag moet in april of mei van dit jaar het energiezuinige en opgewaardeerde verzorgingstehuis afgewerkt zijn.