Doorzoek volledige site
19 februari 2014 | SIMON SCHREURS

Monier stelt isolatiesysteem MONIER Clima Comfort Plus voor op Batibouw

Visualisatie van de dunne dakisolatieplaat van Monier
De keramische sarkingflap als verbinding tussen gevel en dakpannen

Op Batibouw stelt dakspecialist Monier met het isolatiesysteem Monier Clima Comfort Plus de naar verluidt dunste dakisolatiepanelen ooit voor. Bijkomend lanceert het bedrijf zijn Keramische Sarkingflap. Die zou de ontsierende afstand tussen een door na-isolatie  verhoogd dak en de gevel mooi kunnen overbruggen.

Een slecht geïsoleerd dak kan leiden tot een warmteverlies van 30%. Voor bestaande daken adviseert de overheid een Rd-waarde (warmteweerstand) van minstens 3 m²K/W (bij voorkeur 4 m²K/W), maar de meeste woningen zouden die waarden in de praktijk niet halen. Een tweede laag isolatie aan de binnenkant van het dak aanbrengen is een optie, maar impliceert onvermijdelijk veel plaatsverlies. Monier lanceert daarom  Monier Clima Comfor Plus. Dat zijn dunne dakisolatiepanelen die aan de buitenkant van het dak geplaatst kunnen worden. De verhoging van het dak kan ertoe leiden dat dakpannen en gevel niet meer  mooi op elkaar aansluiten. Om dat hoogteverschil te overbruggen, ontwikkelde Monier zijn nieuwe Keramische Sarkingflap die zorgt voor een overlap op de gevelmuur in een kleur die matcht met de kleur van het dak.

Monier Clima Comfort Plus

Monier Clima Comfort Plus is één paneel dat rechtstreeks op het dak wordt gemonteerd, en waarin zowel het dampdoorlatend onderdak als de isolatie vervat zitten. De panelen worden aan de bovenzijde van de draagconstructie van het dak aangebracht en via tand- en groefverbindingen met elkaar verbonden. De grootste troef van Monier Clima Comfort Plus is zijn hoge lambda-waarde dankzij het gebruik van resol  als isolator. Met 0,021 W/m.K heeft resol de laagste lambdawaarde op de markt. En hoe lager de lambda-waarde van een isolatiemateriaal,  hoe beter het isoleert, luidt het adagium. Een bijkomend voordeel van resol is dat de dikte van Monier Clima Comfort Plus beperkt kan blijven.

Keramische Sarkingflap

De Keramische Sarkingflap overbrugt het verschil in hoogte en zorgt voor de nodige overlap op de gevelmuur. Het product is in drie standaardkleuren verkrijgbaar: natuurrood, zwart geëngobeerd en Belgisch blauw, kleuren die aansluiten aan bij het grootste deel van het assortiment keramische dakpannen. De sarkingflap is universeel toepasbaar onder vrijwel alle modellen keramische gevelpannen. De werkende lengtemaat is 33 cm, de werkende hoogte ca. 11,5 cm. Het profiel wordt mooi strak met een koude sluiting toegepast.

GERELATEERDE DOSSIERS