Doorzoek volledige site
20 februari 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Kalzip levert materiaal voor Olympische Winterspelen

De Bolshoi ijshal krijgt een waterdichte huid van Kalzip met geperforeerde platen en ledverlichting. Illustratie | Kalzip
Het Adler ijsschaatscentrum werd in 2012 gebouwd en heeft 8000 zitplaatsen. Illustratie | Kalzip
De 1500 meter lange Sanki bobsleebaan kreeg 4800 m² aan Kalzip felsdaken. Illustratie | Kalzip
De Olympische sculptuur op het Medailles Plaza bevat de Olympische vlam. Illustratie | Kalzip

De Olympische Winterspelen brengen verschillende grote bouwprojecten met zich mee. Aluminium daken en gevelbekleding van Kalzip spelen een grote rol in verschillende van deze projecten.

Zo krijgt de olympische sculptuur op het Medailles Plaza in Sochi een aluminium felsdak en gevelprofielen. De 46 meter hoge sculptuur herbergt de olympische vlam gedurende de volledige duur van de Spelen.

Gevel

De gevelconstructie van deze sculptuur gebruikt Kalzip als vormgevende laag. Deze laag bestaat uit 4800 m² conisch gebogen banen en 800 m² X-tails free shape banen. De productie van deze onderdelen gebeurt ter plaatse.

Voor de buitenafwerking gebruiken de Russen composiet panelen in de kleur RAL 9010. Deze panelen zijn zonder doorboringen van de Kalzip constructie gemonteerd, met behulp van U-vormige klemmen.

Daken

Ook de Bolshoi ijshal krijgt een waterdichte huid van Kalzip. Het materiaal dient hier ook als constructieve drager. Ledverlichting in combinatie met een afdekking van geperforeerde panelen geven het geheel een mooi uitzicht.

Iets verder, in de bergen van de Kaukasus, wordt de 1500 meter lange Sanki bobsleebaan zichtbaar. Het startpunt en de nodige baandelen van deze iconische bobsleebaan krijgen conisch gebogen felsdaken van Kalzip. In totaal is er 4800 m² aan Kalzip gebruikt bij de bouw van de Bobsleebaan.

Schaatscentrum

Het Adler ijsschaatscentrum werd al in 2012 gebouwd. Deze schaatstempel heeft 8000 zitplaatsen. De buitenwand werd bekleed met 65 mm hoge, geperforeerde conische felsprofielen. De rondom de ijsbaan lopende overstekken werden aan de onderzijde bekleed met geperforeerde FC Fassade panelen. Zij kregen de kleur RAL 7035.

Dankzij deze constructie kunnen toeschouwers ongehinderd kijken naar het olympisch park, wat vlak buiten de ijsbaan ligt.