Doorzoek volledige site
21 februari 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Vlaamse architecten willen online bureaucratie

Het nieuwe online systeem moet in juni klaar zijn. Illustratie | NAV

Volgens een enquête, uitgevoerd door NAV, willen de Vlaamse architecten een online systeem dat de bureaucratie die bij projecten komt kijken vereenvoudigt en versnelt. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters en Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois stelden op Batibouw de digitale bouwaanvraag voor.

Het nieuwe systeem om online een bouwaanvraag te doen treedt vanaf 1 juni in werking. In een eerste fase is het niet langer nodig om bij een beperkt aantal steden en gemeenten een papieren bouwaanvraag in te dienen.


Efficiënt

Dit is meteen ook goed voor de papierberg, aangezien men momenteel een veelvoud aan exemplaren moet indienen bij een bouwaanvraag. Ook de efficiëntie van het gemeentebestuur wordt door dit nieuwe systeem verhoogd.

Tegelijkertijd is het duidelijk dat de Vlaamse architect wel heil ziet in een uitgebreid digitaal platform. Zo geeft 60% aan dat hij/zij hoopt dat het systeem in de toekomst verder wordt uitgebouwd als informatie- en overlegplatform. Slechts één op tien wil verder op papier blijven werken.


Toekomst

De NAV maakt duidelijk dat het in de toekomst verder wil samenwerken met de Vlaamse Overheid. Een vlot toegankelijk en gebruiksvriendelijk platform is het streefdoel van de NAV.

De NAV hoopt dat de behandelingstermijnen verkort kunnen worden, aangezien het tijdsverlies door postzendingen weggewerkt wordt. Toch wijst de organisatie op het feit dat het werk van de architect nauwelijks vermindert door de invoer van het nieuwe systeem.

Meer dan 600 architecten antwoordden op de enquête die NAV in januari afnam.