Doorzoek volledige site
26 februari 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Architectenbureau Houtmeyers bouwt award-winnende woning

De familiewoning wordt grondig gerenoveerd. Illustratie | Houtmeyers Architecten
Het gebouw kreeg een volledig nieuwe buitenschil. Illustratie | Houtmeyers Architecten
De binnenkant van het huis werd gestript tot op de ruwbouw. Illustratie | Houtmeyers Architecten

Het Lummense architectenbureau Houtmeyers bouwt het huis van de familie Reweghs-Cremers. Het ontwerp won de DuBo Duurzame Renovatie Award. Houtmeyers maakte er een lage-energiewoning van. AB Associates onderzocht de stabiliteit.

De 240m² grote gezinswoning heeft een open bebouwing. In het verleden was ze slecht geïsoleerd, waardoor de energiekosten torenhoog waren. Tegenwoordig heeft het gebouw een E peil van 31.

Na het strippen van het dak en gevelsteen werden de oude vloeren op het gelijkvloers verwijderd. De gestripte ruwbouw werd uitgebreid met een nieuw volume. Het gebouw werd daarna opnieuw aangekleed met een verbeterde gebouwschil, volgens de principes van het laag-energetisch bouwen.

Techniek

Door de installatie van een vraag gestuurd balansventilatiesysteem D, geplaatst met warmterecuperatie, en de verwarming van het sanitair warm water en de ruimte zelf door een met hout gestookte Finn-oven en zonneboiler, is het mogelijk om de woning een pak energie-efficiënter te maken.

Het opgewarmde water wordt opgeslagen in een 2000 liter groot buffervat. Op het gelijkvloers zorgt de Finn-oven voor warmte. De geïnstalleerde vloerverwarming kan helpen, indien gewenst, om de kamers op temperatuur te brengen. Op de bovenverdieping zijn alle ruimtes voorzien van wandverwarming.

Bouwschil

De bouwschil werd helemaal opnieuw opgebouwd. De bestaande gevelsteen werd verwijderd, zodat de nieuwe én het oude volume voorzien kon worden van een 14cm dikke spouwisolatie.

Ook het nieuwe dak kreeg een goede isolatie. De ruimte tussen de houten liggers van het hellende dak werd opgevuld met Isofloc. Hierboven werd er nog een bijkomende laag PUR-isolatie aangebracht. De totale isolatiedikte is 30cm.

Glaswerk

Hoewel het gebouw grote glasvlakken kreeg, werden er geen compromissen qua energie-efficiëntie gemaakt. De glasvlakken zijn gericht op het zuiden en zijn voorzien van een zonnewering.

Tussen het schrijnwerk en het metselwerk zijn luchtdichte aansluitingen aangebracht. Hierdoor is het warmteverlies tot een minimum beperkt. De binnenwanden werden, om het warmteverlies nog eens te beperken, bepleisterd met leem.

Door de opwekking van sanitair warm water, en de ruimtes te verwarmen door een eigen opgewekte energiebron, is er enkel elektriciteit nodig voor verlichting en huishoudtoestellen. Er is slechts beperkte hulpenergie nodig voor enkele toegepaste technieken. Hierdoor kan de woning bijna voorzien in haar eigen energiebehoefte.