Doorzoek volledige site
27 februari 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Belgen renoveren uit noodzaak

Een renovatie door Reynaers. Illustratie | NAVweb

Volgens een enquête, afgenomen bij 500 Belgen met concrete plannen of een recente ervaring om een eigen woning te bouwen of te kopen, willen Belgen wel een huis bouwen, maar kunnen ze dat niet. De hoge prijzen van bouwgrond en materiaal dwingen de Belgen om een bestaand huis te renoveren. De enquête werd afgenomen door i-Vox, in opdracht van Reynaers Aluminium.

Zo'n 79% van de Belgen kiest voor de aankoop van een bestaande woning, met de bedoeling om deze te renoveren. Ruim de helft geeft aan dat het vinden van een geschikte woning niet makkelijk is. Zij wijten dit aan de grote vraag naar woningen. Ook bouwgrond vormt een probleem: ruim 1 op de 2 wordt geconfronteerd met de schaarste van deze grond.


Woonbonus

De ongerustheid over de woonbonus is sterk aanwezig bij de Belgen. 56% van de Vlamingen geeft aan verontrust te zijn. Bij de Walen is dit 46%. De strenge en vaak ingewikkelde regels zijn een ander pijnpunt. Vlamingen zijn met 46% verontrust over deze problematiek, in Wallonië is dat 35%.

Door het mogelijke wegvallen van de woonbonus en de moeilijkheden om veel geld te lenen bij een bank zeggen ruim 2 op 3 dat ze meer geld zouden willen lenen. Walen vinden met 84% moeilijker een lening dan Vlamingen (70%). De ongerustheid over de economische crisis is ook groter in het zuiden van het land dan in het noorden.

 

Mogelijkheden

74% van de Belgen geeft aan dat ze de woonbonus het liefst in zijn huidige vorm zien voortbestaan. Maar als de bonus toch weg moet, dan wil 57% een vervanging door een veralgemeend btw-tarief van 6%. De anderen willen met 55% een evenredige verlaging van het kadastraal inkomen of het fiscaal aantrekkelijker maken van investeringen en de energie-efficiëntie van de woning (54%).

Toch zijn (ver)bouwers over het algemeen tevreden van hun project. 62% van de mensen die recent een woning kochten en verbouwden zouden dit opnieuw doen. Opvallend is dat slechts 51% van de ondervraagden die een woning bouwt of instapklaar koopt het hele avontuur zou overdoen.