6.000m² metalen LCC-plafonds in de gangen van AZ Zeno

LCC-Plafonds leverde voor het AZ Zeno in Knokke ruim 6.000m² metalen plafonds van het type XL in de gangen van het ziekenhuis. De XL-panelen hebben een breedte van 300mm wat resulteert in een egaal plafondbeeld.

Het XL-Plafond werd in AZ Zeno zelfdragend geplaatst. Aan de wand werd eerst een Omega Hook randprofiel geplaatst, dan een XL-paneel in de lengte waardoor op 30 centimeter een bandraster geplaatst kon worden. Hierdoor was het mogelijk om op 30 centimeter van de wand een LED-lichtlijn te bevestigen. De verlichting is doorgetrokken over de volledige gangen, maar niet centraal zodat de verlichting de in bed liggende patiënt niet hindert.

 

Toegankelijkheid en brandstabiliteit

Het XL-Plafond is een zeer toegankelijk plafond. En dat is een belangrijk gegeven want boven de panelen bevinden zich allerhande technieken (bekabeling, luchtkanalen, afvoersystemen …) die bereikbaar moeten blijven. Een paneel van een XL-Plafond is heel eenvoudig uitneembaar, ook voor medewerkers zonder enige technische kennis van verlaagde plafonds.

Daarnaast voldoet dit plafond – evenals alle andere stalen LCC-plafonds – aan de Europese en Belgische normen en eisen voor brandstabiliteit en brandreactie. Een belangrijke factor, zeker in een ziekenhuis.

 

Bewuste keuze voor duurzaam: A+ label VOC

Ook op het vlak van duurzaamheid is een XL-Plafond een goede keuze. Het gaat gemakkelijk dertig jaar mee zonder bijzondere onderhoudswerken. De stalen plafonds behaalden het A+ label VOC (vluchtige organische componenten), de hoogste kwalificatie in deze categorie. Dat is belangrijk voor de luchtkwaliteit die voor een groot deel het comfort van een ruimte bepaalt.

De bijzonder hoge akoestische absorptie van het XL-Plafond (tot 0,95αW) dempt het geluid en de nagalm en draagt bij aan een rustgevende sfeer in het ziekenhuis.

 

Esthetische oplossing

De brede panelen van het XL-Plafond geven een zeer strak en gelijkmatig effect. Het is een egaal plafond dat toch toegankelijk blijft voor de bovenliggende technieken. Daarom valt dit type erg in de smaak bij (interieur)architecten. Verlichting maar ook ventilatie, sprinklers en rookdetectie worden naadloos in de panelen ingebouwd.

 

Hoe 0,8mm het verschil maakt

Op vraag van architecten en bouwheren die willen voldoen aan de verschillende duurzaamheidsnormen (BREEAM, EPB …) heeft LCC-Plafonds lineaire, metalen plafondpanelen met een perforatie van 0,8mm ontworpen. Deze NanoPerfo® combineert het beste van twee werelden: een optimale lichtreflectie én een uitstekende akoestische absorptie. Ook de XL-300 panelen zijn verkrijgbaar in deze NanoPerfo® uitvoering.

Dankzij de lichtreflectie van meer dan 80% heeft u minder kunstlicht nodig en u bespaart dus energie: minder elektriciteit, minder lampen, minder onderhoud.

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners