Doorzoek volledige site
03 maart 2014 | SIMON SCHREURS

Op bezoek bij Architecten Achtergael met BVA

Politiecommissariaat Brugge - © Filip Dujardin Illustratie | Filip Dujardin
Politiecommissariaat Brugge © Filip Dujardin Illustratie | Filip Dujardin
De Warande Turnhout - Verbindingsbrug - Fuifzaal - © Filip Dujardin Illustratie | Filip Dujardin
Visualisatie van het politiecommissariaat in Brugge - © Architecten Achtergael Illustratie | Architecten Achtergael
Visualisatie kantoor Architecten Achtergael © Architecten Achtergael Illustratie | Architecten Achtergael
Kantoor Architecten Achtergael © Architecten Achtergael Illustratie | Architecten Achtergael
Dungelhoeffsite Lier, een recent project van Architecten Achtergael © Architecten Achtergael

Op vrijdag 21 maart 2014 brengt Bond Vlaamse Architecten een bezoek aan het Gentse architectenbureau Architecten Achtergael en nodigt daarvoor veertig gasten uit. Op het programma staat onder meer een bezoek aan het architectenkantoor zelf en een bezoek aan het nieuwe politiekantoor in Brugge.

Lieven Achtergael richtte na een langdurige samenwerking met Stéphane Beel in 2011 Architecten Achtergael op. Het bureau meent dat zijn sterkte in haar grote diversiteit van opdrachten ligt, gaande van masterplanning en stadsontwerpen tot publiekprivate samenwerkingen en stedenbouwkundig onderzoek. Naast het nieuwe politiekantoor in Brugge behoren ook het nieuwe Gerechtsgebouw en het Jongerenontmoetingscentrum Rabot in Gent tot zijn belangrijkste werken. Recent werden ook nog de uitbreiding van cultuurhuis De Warande in Turnhout, het nieuwe stadskantoor in Lier en een fuifzaal in Turnhout opgeleverd.

Bezoek aan het Politiecommissariaat

De decentralisatie van het nieuwe politiecommissariaat naar de rand van de stad zal een belangrijke impuls geven aan de toekomstige reconversie van de havensite. Door de zorgvuldige inplanning en dimensionering van het compact, zwevend kantoorvolume, schrijft het zich in binnen de structuur en schaal van het voormalig havengebied.

De toegang tot het gebouw is op twee niveaus georganiseerd. Het maaiveld bevat alle publieke functies en is opengewerkt. Op het ondergrondse niveau is het binnenplein de operationele schakel tussen het logistiek complex, het arrestantencomplex, de kleedkamers en de technische ruimtes. De kantoren van het administratief complex zijn in een wit, groot, compact volume boven het maaiveld verheven en bestendigen op die manier de kwaliteit van de uitgestrekte open havenruimte.  

Bezoek aan het kantoor in Gent

Bij de renovatie van het 19de-eeuws pand hebben Lieven Achtergael Architecten en Labt, het design label van Frank Ternier, gekozen voor een dubbel gebruik van het gelijkvloers. De vitrine, die beide partijen samen vernieuwd hebben, doet enerzijds dienst als showroom voor Labt en anderzijds als vergaderzaal voor Architecten Achtergael. Verder bevinden er zich de gemeenschappelijke ruimtes zoals keuken, sanitair, fietsenstalling en ontvangst. De bureaus zijn op het bovenliggende verdiep gesitueerd. Het inschrijvingsformulier voor het atelierbezoek vindt u hier.