Doorzoek volledige site
04 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Steven Holl ontwerpt Reid Building voor Glasgow School of Art

Het nieuwe gebouw heeft zicht op het Mackintosh gebouw. Illustratie | Wallpaper.com
Het nieuwe gebouw wikkelt zich rond de gebouwen van de studentenvereniging. Illustratie | Wallpaper.com
Het gebouw is genoemd naar Dame Seona Reid, ex-directeur van GSA. Illustratie | Wallpaper.com
De natuurlijke groene tint van het glas werd bewaard om als contrast te dienen voor de oranje stenen van het Mackintosh gebouw. Illustratie | Wallpaper.com
Drie lichtkokers snijden door het nieuwe gebouw. Licht en lucht zijn massaal aanwezig. Illustratie | Wallpaper.com
De onderkant van de kokers doen dienst als rustige zitruimtes. Illustratie | Wallpaper.com

De Amerikaanse architect Steven Holl ontwerpt het nieuwe gebouw voor The Glasgow School of Art. Het Reid-gebouw is een moderne toevoeging aan het in 1909 ontworpen Mackintosh-gebouw. De campus zal het designdepartement huizen. Locale bedrijven JM Architects en Arup Engineering werken mee aan het gebouw. In april wordt het officieel ingehuldigd.

The Glasgow School of Art is bekend voor het gebouw dat Charles Rennie Mackintosh in 1909 ontworpen heeft. Binnenkort krijgt het gebouw echter een geduchte concurrent. Deze is ontworpen door Steven Holl, de Amerikaanse architect die bekend is van onder meer de Simmons Hall van MIT, in Cambridge, Massachusetts en het Linked Hybrid mixed-use complex in Beijing.


Kunst

Het nieuwe gebouw, dat zich tegenover het Mackintosh-gebouw vestigt, krijgt een glazen façade. Met kronkelende curves en drie lichtschachten, die door het gebouw snijden, is het een ultramodern technisch hoogstandje. "We vorderen de technologie van dezer dagen, juist zoals Mackintosh dat met het beroep deed in zijn dagen," vertelt project architect McVoy.

Het zeven verdiepingen-tellende gebouw bevat werkruimtes, ateliers, kantoren, gallerijen en een auditorium. Door grote ramen, gericht naar het noorden, baden de studio's in het licht. Een café op het derde verdieping maakt verbinding met een groen terras, met zicht op het oude gebouw.

Beneden, bij de hoofdingang, staat een glazen sculptuur, gemaakt door oud-student Martin Boyce.