Doorzoek volledige site
05 maart 2014 | SIMON SCHREURS

Eerstesteenlegging forensisch psychiatrisch centrum in Antwerpen

Veel volk op de officiële voorstelling

Op 24 februari 2014 werd de eerste steen gelegd van het forensisch psychiatrisch centrum op Linkeroever in Antwerpen. Het multidisciplinair studieteam VK Studio Architects, Planners & Designers stond in voor het ontwerp van het centrum, met inbegrip van de speciale technieken. Eind 2016 zal het centrum zijn eerste patiënten kunnen verwelkomen.

Servais Verherstraeten, staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen en minister van Justitie Annemie Turtelboom waren ook op 7 januari 2014 aanwezig bij de start van de werfinrichting.  Verherstraeten: ”Ik merk dat sinds januari de werf al goed is opgeschoten en dat het ganse team gemotiveerd is om de eindmeet te halen. Het FPC wordt gebouwd  op een terrein van bijna vier hectare aan de Beatrijslaan 100 op Linkeroever, nabij de Burchtse Weel. Vanaf eind 2016 zullen hier 180 geïnterneerden, geesteszieken die veroordeeld zijn voor criminele feiten, worden opgevangen. De instelling is vergelijkbaar met een psychiatrisch ziekenhuis maar dan met een hoge graad van beveiliging.”

 

Driedeling

Het centrum zal uit drie gebouwen bestaan die met elkaar in verbinding staan. Ze zullen een verschillende gradatie van gesloten naar open regime hebben, naargelang de vereiste behandeling van de patiënten. Het centrale gebouw vooreerst is gebouwd in een U-vorm en omvat de inkomhal, het bezoekerscomplex, de administratie, de technische dienst, werkplaatsen, een sporthal, een medisch centrum en een ondergrondse parking.

Daarnaast zijn er nog de gesloten en de open afdeling. De gesloten afdeling bestaat uit een langgerekt balkvormig volume met kamers en leefeenheden en bestaat uit twee subafdelingen, meer bepaald Observatie/oriëntatie en Intensieve behandeling. De open afdeling is ondergebracht in een gebouw in Y-vorm. Bijzonder aan dit gebouw is dat het wordt gebouwd op kolommen zodat het natuurlijk terrein onder het gebouw kan doorlopen. Zo ontstaat een vrij zicht op het achterliggende natuurgebied.

 

Zes meter

De hoge graad van beveiliging vertaalt zich in een hoge draagafsluiting (enkel ter plaatse van de open afdeling), een zes meter hoge omheiningsmuur en camerabewaking. De muur zal minder hoog lijken omdat hij in een gracht wordt geplaatst van twee meter diep die ook dient als regenwaterbuffer.

Het centrum wordt een voorbeeld van duurzaam bouwen en duurzaam energiegebruik. Er wordt superisolerend en zonwerend glas geplaatst en op een gedeelte van het dakoppervlakte wordt een groendak aangelegd. Op het dak van de open afdeling worden zonnepanelen geplaatst voor de productie van een deel van het sanitair warm water. Het regenwater wordt gerecupereerd en hergebruikt.

Dit voorjaar zal het nieuwe forensisch psychiatrisch centrum in Wondelgem bij Gent zijn deuren openen zodat er zo’n 270 geïnterneerde patiënten kunnen worden opvangen. Een goede zaak, aldus Verherstraeten: “Sedert vele jaren verblijven al te vaak geïnterneerden in gewone gevangenissen terwijl ze daar eigenlijk niet thuishoren. Dit jaar boeken wij een eerste concreet resultaat met de creatie van gespecialiseerde opvang voor 270 gedetineerden in Gent en in 2016 komen daar nog eens 180 plaatsen bij in Antwerpen.”