Doorzoek volledige site
07 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Hutten zijn ook architectuur

De binnenkant van het zomerverblijf. Illustratie | Beaver Brook
Het boek komt binnenkort op de markt en kan worden besteld op de website van Cabin Porn. Illustratie | CabinPorn
Een schuur, omgebouwd tot gastenverblijf. Illustratie | Beaver Brook
De opbouw van een hut. Illustratie | Beaver Brook
Een zomerverblijf, klaar voor de winter. Illustratie | Beaver Brook
De hangbrug, over Beaver Brook. Illustratie | Beaver Brook
De jacuzzi, verwarmd met hout. Illustratie | Beaver Brook
Beaver Brook, 's nachts. Illustratie | Beaver Brook

Hoewel het niet altijd erkend wordt, kunnen we hutten ook als architectuur bestempelen. De vaak halfslachtig ineengestoken bouwsels worden al te snel afgeschreven als rommel, onveilig, eenvoudig en bouwvallig. Niets is echter minder waar. Dat bewijzen de bewoners van Beaver Brook.

Beaver Brook is een 55ha groot bosgebied in Sullivan County, New York dat eigendom is van een groep vrienden. Zij bouwden er verschillende hutten en cabines. Gewapend met materiaal en vooral veel hout, werken ze aan de uitbouw van een commune. Een klein riviertje snijdt het bosrijke gebied door.


Brug

Een tijd geleden was er geen sprake van een brug over de rivier. Een gevallen boomstam deed dienst als geïmproviseerde overgang. Tegenwoordig is er een houten hangbrug, die een veilige overgang voor bezoekers biedt. De nieuwe brug is, zoals elk bouwwerk op het domein, handgemaakt uit hout. Dunne stalen kabels houden de brug in de lucht.

Het domein zelf wil een spreekwoordelijke brug zijn voor mensen die nieuwe vaardigheden willen leren. De bewoners geven verschillende workshops. Zo is er momenteel een negen dagen durende workshop houtkaderen.


Leven

Leven in een bos vergt heel wat aanpassingen. Naast het gebrek aan modern comfort - hoewel er douches en jacuzzi's zijn - is er ook de eenzaamheid die knaagt aan bewoners. Natuurlijk is dit niet het geval bij Beaver Brook. Zij kozen er voor om samen te bouwen aan hun domein.

In veel gevallen worden hutten echter door enkelingen gebouwd. Zij kiezen voor de rust van de natuur. Hutten zijn er dan ook in tal van maten en gewichten. Toch zijn de meeste hutten een samenraapsel van gerecycleerd materiaal. Hout is het belangrijkste bouwmateriaal.


Boek

Uitgeverij Little, Brown geeft een boek, geschreven door de eigenaars van Beaver Brook, uit. Het bevat het verhaal van Beaver Brook en honderden foto's van andere, internationale hutten.

Het boek bevat het ontstaansverhaal van deze commune en toont uitgebreid tien andere hutten samen met hun eigenaars. Honderden andere hutten, van over heel de wereld zijn afgebeeld. De foto's zijn gemaakt door Noah Kalina en de tekst is geschreven door Steven Leckart.

GERELATEERDE DOSSIERS