Doorzoek volledige site
08 maart 2014 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

Studiedag rond onroerend erfgoed en toegankelijkheid

De studiedag vindt plaats op 28 maart 2014 in CC De Grote Post in Oostende.

Het toegankelijk maken van onroerend erfgoed is niet altijd vanzelfsprekend. Wanneer er echter goed wordt samengewerkt zijn er tal van mogelijkheden. Daarom organiseert Enter vzw op 28 maart 2014 in Oostende de studiedag ‘Erfgoedzorg zit in de lift. Onroerend erfgoed en toegankelijkheid’.

Visie door samenwerking

De sectoren Onroerend Erfgoed en Toegankelijkheid hebben samen een project opgestart waarin toegankelijkheidsexperten, erfgoedexperten, ontwerpers en opdrachtgevers samenwerkten om de toegankelijkheid van erfgoed te verbeteren. Ze bestudeerden daarbij zo’n 20 Vlaamse projecten met erfgoedwaarde waaronder gebouwen, maar ook landschappen en archeologische sites. Inzichten en ervaringen werden nadien uitgewisseld in verschillende workshops. 

 

De Grote Post als voorbeeld

Het project heeft al een eerste reeks resultaten opgeleverd die in het CC De Grote Post in Oostende zal worden voorgesteld tijdens de studiedag ‘Erfgoedzorg zit in de lift. Onroerend erfgoed en toegankelijkheid’. De keuze voor deze locatie is geen toeval. Vanaf het begin van dit restauratieproject werkten de toegankelijkheidsadviseur en de erfgoedconsulent nauw met elkaar samen. Het resultaat is een mooi voorbeeld van hoe erfgoed en toegankelijkheid hand in hand kunnen gaan. 

 

Monumentale waarde én toegankelijkheid

Onroerend Erfgoed Vlaanderen richt zich met dit evenement vooral op ontwerpers, stedenbouwkundige ambtenaren, erfgoedconsulenten en toegankelijkheidsexperts, maar daarnaast ook op de gebruikers zelf. Het opzet van deze studiedag is dat de erfgoed- en de toegankelijkheidssector nog meer ervaringen en kennis uitwisselen, zodat er bij toekomstige restauraties een goed evenwicht wordt gevonden tussen de monumentale waarde en de toegankelijkheid van een publiek gebouw of site. Inschrijven kan via de website van Onroerend Erfgoed Vlaanderen.