Doorzoek volledige site
08 maart 2014 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

The Blue House prijs zet aan tot betaalbare duurzaamheid

The Blue House prijs beloont projecten die zowel duurzaam als betaalbaar zijn.
De structuur van l'Espoir in Molenbeek is 100% passief. Illustratie | Damien Carnoy
Door geen beroep te doen op een projectontwikkelaar werd voor Brutopia 20% op de aankoopprijs bespaard. Illustratie | Stekke + ; Fraas Architects
Het oude pand van de Suikernatie werd getransformeerd tot het Woon- en Werkerf. Illustratie | Luc Roymans
David Henquinet gebruikte voor LAR goedkope, maar toch stijlvolle afwerkingsmaterialen. Illustratie | Serge Anton
De bewoner van The Black House kon de bouwwerken grotendeels zelf uitvoeren. Illustratie | Rien Rossey
Un Brin de Paille is ingeplant in een helling, zodat bioklimaatprincipes kunnen worden toegepast. Illustratie | Matthieu Delatte
Het ruwe beton van Gestapelde Stad zorgt ervoor dat er bij de afwerking veel bespaard kan worden. Illustratie | Michael R. Smith

De derde editie van The Blue House, een project opgestart door de Stichting voor Toekomstige Generaties, wil via concrete voorbeelden architecten, aannemers en bouwheren tonen dat duurzaamheid niet altijd duur hoeft te zijn.

Daarbij houdt de organisatie niet enkel rekening met de milieu- en energieaspecten, maar ook met de (ver)bouwgerelateerde kosten op korte en lange termijn. 


Betaalbaar, maar ook duurzaam wonen

Op Batibouw ging dit jaar alle aandacht naar het thema ‘betaalbaar wonen’. In tijden van crisis is die aandacht volkomen terecht, maar volgens The Blue House is er om een woning betaalbaar te maken meer nodig dan de woonbonus en bepaalde fiscale gunstmaatregelen. Via innovatieve oplossingen zouden de kosten van een woning gedrukt kunnen worden, zowel voor deze als voor de komende generaties. 

 

The Blue House prijs toont mogelijkheden

In 2012 riep de Stichting voor Toekomstige Generaties samen met haar partners Derbigum, Saint Gobain Glass, Velux en Wienerberger The Blue House prijs in het leven. Ook voor de derde editie dit jaar worden inspirerende projecten via een website, een publicatie en verschillende video’s voorgesteld. Dat er tal van mogelijkheden zijn om duurzaam en toch betaalbaar te (ver)bouwen, bewijzen de genomineerde projecten uit de afgelopen edities. 

 

Samenwonen in de stad (nieuwbouw)

Zo is er L’Espoir, een project gerealiseerd door het architectenbureau Damien Carnoy en het aannemersbedrijf De Graeve en tevens laureaat van The Blue House prijs in 2012. De kostprijs van € 1100/m2 ligt beduidend lager dan het Brusselse gemiddelde, mede dankzij de Community Land Trust waarmee de percelen zijn gekocht. Bovendien is de structuur 100% passief, wordt er gebruik gemaakt van isolatietechnieken en van een innovatief ventilatiesysteem.

In 2013 ging het project Brutopia van architectenbureaus Stekke +, Fraas Architecten en AAAArchitectures met de prijs lopen. De uitvoering was voor het aannemersbedrijf Louis De Waele. Op de aankoop van de bouwgrond en de bouw werd 20% bespaard door het vermijden van een externe projectontwikkelaar. Andere maatregelen zijn de passiefmethode, recuperatie van regenwater en groepsaankopen voor de inrichting van de appartementen.

 

Samenwonen in de stad (renovatie)

Wat renovatie betreft kan het Woon- en Werkerf van Verdickt en Verdickt Architecten tot voorbeeld dienen. Zij renoveerden het oude pand van de Suikernatie en bespaarden vooral door de recuperatie van oorspronkelijke materialen, eenvoudige toegepaste technieken en de modulariteit van de ruimtes. 

 

Landelijke nieuwbouw

Een andere finalist uit 2012 is de kangoeroewoning The Black House in Leffinge, ontworpen door Rien Rossey. Deze passiefwoning is erg compact en de bouwwerken werden grotendeels door de bewoner zelf uitgevoerd. Dit en het terugwinnen van investeringen via alternatieve energie en passieve isolatie hielden de kosten laag. 

 

Landelijke renovatie

Architect David Henquinet haalde in 2012 een finaleplaats met de renovatie van een meer dan 100 jaar oude vervallen woning in La Roche. De kleine ruimtes in deze vakantiewoning zijn afgeschermd met gordijnen, waardoor er plaats vrij komt en er meer licht in de ruimtes valt. Bovendien werd er gebruik gemaakt van goedkope maar stijlvolle afwerkingsmaterialen. 

 

Stedelijke nieuwbouw

De architect Matthieu Delatte bouwde met behulp van de firma Paille-Tech zelf zijn lage-energiewoning. Het houten prefabskelet werd geïsoleerd met strobalen en hennepbeton. Deze materialen zijn goedkoop, biologisch afbreekbaar en hebben een hoge thermische inertie. Bovendien konden dankzij de inplanting van het gebouw op een helling de bioklimaatprincipes toegepast worden. 

De laatste laureaat is een modelproject van de hand van het architectenbureau Cuypers & Co en combineert woon- en kantoorruimtes in één gebouw. De ligging in een opwaarderingswijk in Antwerpen liet toe om de bouwgrond aan een gunstige prijs aan te kopen. In de afwerkingsfase kon ook veel bespaard worden door de brute manier van bouwen die het beton tot z’n recht laat komen. Het gebouw kan bovendien makkelijk heringedeeld worden en biedt veel ruimte dankzij een modulaire aanpak waarbij meubels als wanden dienst doen. 

 

Via deze projecten wil The Blue House professionals uit de bouwsector inspireren om op een nieuwe manier aan bouwen te doen. Opdrachtgevers, architecten en aannemers kunnen zich tegen het einde van het jaar kandidaat stellen voor de volgende editie. Meer info vindt u op de website van The Blue House.