Doorzoek volledige site
11 maart 2014 | MARIJKE MARIS

Ney + Partners wint ontwerpwedstrijd voetgangers- en fietsbrug in Albi (Frankrijk)

Illustratie | Ney + Partners
Illustratie | Ney + Partners
Illustratie | Ney + Partners

Ney + Partners is de winnaar van een ontwerpwedstrijd voor een voetgangers- en fietsbrug in Albi (Frankrijk). Enkele weken geleden maakte de opdrachtgever, de Communauté d’agglomeration de l’Albigeois, het nieuws bekend. Ney + Partners is auteur en opdrachthouder van het project en leidt het samen met onder andere Grontmij SA, Paris. De volgende fase is de presentatie van het ontwerp aan de Commissie Monumentenzorg.

Oud en nieuw

Op de grens van het Bisschoppelijk Paleis in Albi, een door Unesco beschermde werelderfgoedsite, moet er een voetgangers- en fietsersverbinding komen tussen de wijken Castelviel en Pratgraussal. Deze brug, die aan de bestaande spoorwegbrug wordt opgehangen, zal het verkeer op de twee huidige bruggen in de binnenstad verlichten.

Het landhoofd aan de kant van het centrum van de stad, bevindt zich onder de eerste boog van de spoorwegbrug. De nieuwe brug verbindt de Place du Château met de Place du Calvaire en geeft een nieuwe samenhang aan het stedelijk ensemble. Ze wordt aan de stroomafwaartse brugwand opgehangen. De stalen koker verbreedt zich onder elke boog en biedt zo telkens een uitzonderlijk uitzicht op Albi, de Tarn en haar oevers.


Een waar kunstwerk

De structuur van de brug bestaat uit een metalen koker met een driehoekige doorsnede die zich dus telkens verbreedt om een uitkijkpunt te vormen. Daar bevindt zich een uitnodigende bank. De rankheid van het geheel, de lichtblauwe, blinkende pastelkleur van de onderkant, de reling (een kantwerk in inox), geven alle een immateriële sensatie die in dialoog gaat met de massiviteit en de rationaliteit van het bakstenen viaduct. Dit laatste wordt in het donker opgewaardeerd door een langs scherend licht vanaf de kroonlijst en bij de aanzet van de bogen. De passerelle zelf wordt verlicht door lichtbronnen, vastgemaakt aan het viaduct. Ze belichten de gebruikers als acteurs op een scene.