Doorzoek volledige site
13 maart 2014 | SIMON SCHREURS

Radar PS1000X screent betonstructuren

De Radar PS 1000 X-scan
Voorbeeld Imagescan (2D)
Voorbeeld Imagescan (3D)

ABG Betonconsultants stelt twee nieuwe toestellen voor waarmee de geheimen van betonstructuren kunnen worden ontrafeld.  Een ervan is de Radar PS1000X die tot 30 centimeter diep in beton kan kijken en de wapening in 3D in beeld brengt. Het zou de meest geavanceerde betonradar op de markt zijn.

De  Radar PS1000X bestaat uit een scanner en een monitor die toegepast kunnen worden voor het doorgronden van onder meer metselwerk, beton en (elektriciteits)leidingen. De scanner beweegt over het oppervlak en slaat de verzamelde gegevens op, die op hun beurt kunnen worden overgedragen op de monitor voor meer mogelijkheden tot on-site evaluatie, zoals 3D-weergave van structuren. Indien deze evaluatie niet onmiddellijk nodig is, kunnen de verzamelde gegevens rechtstreeks van de scanner naar de PC-software overgedragen worden. Dat gebeurt op de scanner met een uitwisselbare geheugenkaart.

 

Twee scanmethodes

De Radar PS 1000X kent twee scanmethodes. Een eerste is de zogenaamde quickscan waarbij de scanner over het oppervlak in een bepaalde richting beweegt en de positie en globale diepte van objecten bepaalt en aangeeft op het oppervlak. De objecten verschijnen dan direct op de monitor van de scanner. Bij de imagescan daarentegen, moet op het oppervlak een raster worden aangebracht en worden alle objecten in de betonnen structuur weergegeven in bovenaanzicht en de twee zijaanzichten. Deze methode kan wapeningslagen detecteren, maar kan geen diameters van wapening bepalen. De positie van de wapeningsstaven en objecten wordt overgebracht naar het oppervlak aan de hand van de positionering ten opzichte van het raster.

 

Handig hulpmiddel

Kortom, het gebruik van de Radar PS 1000 X-scan in combinatie met de Ferroscan PS200, een toestel waarbij de diameters van de wapening worden bepaald, zou een optimaal inzicht geven in de aanwezige wapening. Een handig hulpmiddel dus voor architecten en stabiliteitsingenieurs bij renovatie of herbestemming van bestaande betonconstructies.

GERELATEERDE DOSSIERS