Doorzoek volledige site
18 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Enquête Test-Aankoop promoot onafhankelijke architect

De NAV is tevreden met de resultaten van de enquête. Illustratie | NAV
De resultaten van de enquête. Illustratie | Test-Aankoop

Een enquête van Test-Aankoop, uitgevoerd bij 1330 bouwheren die tussen 2000 en 2013 bouwden, toont aan dat mensen die kiezen voor een onafhankelijke architect meer tevreden zijn dan mensen met een opgelegde of aanbevolen architect. De federatie van architecten NAV is gelukkig met dit resultaat.

Kiezen voor een onafhankelijke architect is niet voor iedereen weggelegd. Soms legt de bouwfirma een architect op, of doet ze zelf een voorstel. Vaak zijn deze architecten niet geheel onafhankelijk, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Het mag dus niet verrassen dat de keuze voor een onafhankelijke architect na afloop door het merendeel van de bouwheren als een goede keuze wordt beoordeeld.


Tevreden

Zo is 50% van de bouwheren zeer tevreden over hun onafhankelijke architect. Bij een aanbeveling door de bouwfirma is dit 33%, dit percentage zakt naar 18% wanneer de architect werd opgelegd door de aannemer. De respondenten antwoorden in dezelfde trend op zo goed als elke andere vraag. Enkel bij het kostenbeheer en de controle van de facturen scoort de aanbevolen architect beter: 39% tegenover 34% bij de onafhankelijke architect.