Doorzoek volledige site
18 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Glenn Sestig, Tom Vanhee, Five AM en JDS in de running voor een Architizer A+ Award

De container steekt 0.5 meter uit de oorspronkelijke laadpoort. Illustratie | Five AM
De kantoren werden sober ingericht. Illustratie | Five AM
De gallerij van Lannoo bevindt zich op de bovenste verdieping van het kasteel. Illustratie | Glenn Sestig Architecten
De strakke minimalistische inrichting staat in scherp contrast met de oorspronkelijke inrichting. Illustratie | Glenn Sestig Architecten
Kalvebod van Julien Desmedt Architecten werd fantasierijk aangelegd. Zo is er een houten glijbaan. Illustratie | JDS Architecten
Op de houten platformen kunnen inwoners van Kopenhagen zonnebaden. Illustratie | JDS Architecten
Atelier Tom Vanhee besteedde ruime aandacht aan de toegankelijkheid van het gebouw. Illustratie | Atelier Tom Vanhee
De binnenkant werd fris aangekleed, in combinatie met houten latten. Illustratie | Atelier Tom Vanhee
Accordion werd ontworpen door Makers With Agendas. Illustratie | Makers With Agendas
De houten poten zijn inklapbaar tot een stok. Illustratie | Makers With Agendas
De houten poten zijn snel uit elkaar te halen. Illustratie | Makers With Agendas

Verschillende Belgen maken kans op een Architizer A+ Award. De prijzen worden elk jaar uitgereikt en beslaan meer dan 60 categorieën. Glenn Sestig Architecten, Atelier Tom Vanhee, Five AM, Julien De Smedt Architecten en Makers With Agendas zijn de Belgische finalisten.

Glenn Sestig Architecten is genomineerd in de categorie Architecture + Preservation. Met het project galerij Lannoo in Gent heeft het bureau de vakjury overtuigd. Nu moet de finalist enkel nog de stem van het publiek voor zich winnen.

Het bureau bewaarde de bestaande gevel van het 18de eeuwse kasteel in Rennaissancestijl. Glenn Sestig Architecten herwerkte daarentegen grotendeels het interieur tot een minimalistische ruimte met ingebed licht. Een moderne versie van de klassieke monumentale trap leidt de bezoeker naar de gallerij op de bovenste verdieping.


Hout

Atelier Tom Vanhee wist de jury te overtuigen in de categorie Architecture + Aging met het gemeenschapscentrum in Baelen. Dat werd in 2012 gebouwd. Een ongebruikt schoolgebouw werd gerenoveerd tot een gemeenschapscentrum dat jong en oud bij elkaar moet brengen. Het gebouw is volledig aangepast aan de noden van ouderen. Zo hebben rolstoelpatiënten toegang tot het gelijkvloers. Het primaire bouwmateriaal is FSC-gecertificeerd hout.

Ook Julien De Smedt Architecten maakt gebruik van hout. Het bureau ontwierp Kalvebod Waves in de categorie Architecture + Urban Transformation. Het 4000m² grote wandelpad in Kopenhagen is deels gemaakt uit hout. Beton en staal sieren het kronkelende pad dat over het water loopt.


Opslagruimte

Interieurarchitecten Five AM ontwierp een kantoor gemaakt uit scheepscontainers. Het project is één van de vijf finalisten in de categorie Office Interiors. Het project is in 2012 in Kortrijk gebouwd. Verschillende containers werden verbouwd tot kantoorruimte. Ramen en deuren werden uitgesneden, waarna ze in de juiste positie werden geplaatst. Door de container deels uit de muur te laten steken is het mogelijk om natuurlijk zonlicht binnen te laten.

Makers With Agendas bedacht een opvouwbare schraag. In tegenstelling tot traditionele toeklappende schragen, vouwt deze schraag zich toe op dezelfde manier als een accordeon. Met een simpele beweging worden de houten poten herleid tot een dunne stok.

Stemmen op de finalisten kan nog tot 21 maart.