Doorzoek volledige site
19 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

In stijl uitkijken op de Californische baren

Het strandhuis ligt 2 meter boven het zand wegens tsunami gevaar. Illustratie | Eric Staudenmaier
Door de vele ramen komt er een overvloed aan zonlicht binnen. Illustratie | Eric Staudenmaier
Dankzij het slimme ontwerp kunnen de bewoners in elke kamer de zee zien. Illustratie | Eric Staudenmaier
Het gewelfde huis biedt een abstracte en gave look. Illustratie | Eric Staudenmaier
Het zicht op zee is het centrale punt van de woning. Illustratie | Eric Staudenmaier

Een wit huis met een opmerkelijke vormgeving, pal op het strand van Oxnard in Californië. ’t Is eens iets anders dan een appartementje op de pier van Blankenberge. Architecten Sharon Johnston en Mark Lee ontwierpen het 334 m2 grote huis zo dat je vanop elke plek uit de woning een zicht hebt op de zee. Een indeling met gewelfde ruimtes zorgt voor het doorlopend zicht.

Traditionele strandhuizen hebben vaak één groot zicht op het water vanuit één kamer. Dit huis doet het echter anders. Door verschillende transparante lagen in het huis te bouwen hebben mensen meerdere zichten vanuit het huis. Het buitenlicht stroomt ook makkelijk het huis binnen dankzij de verschillende ramen en openingen.


Tsunami

Het huis ligt enkele meters boven het strand. De Kustcommissie van Californië eist immers dat de belangrijkste woonruimte zich 2 meter hoger dan het strand bevindt. De wet voorziet deze regeling in geval van tsunami's. Door de gedwongen verhoging rollen golven gewoon onder het huis door. Tenminste, tot aan de garage. Deze ligt wel op de grond en is zo ontworpen dat de muren breken bij een vloedgolf.

Omdat het huis aan zee ligt, is het nodig om materialen te gebruiken die niet lijden onder de zilte wind. Kalksteen is het hoofdmateriaal van het gebouw. Grailcoat, een elastomere, cementgebonden membraan, wikkelt zich rond de buitenmuren. Het membraan zorgt voor een gaaf uitzicht en vormt zo een abstracte vorm.