Doorzoek volledige site
20 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Mertens architecten gaat voor ruimtelijkheid met grote glaspartijen in winkelcomplex Meise

Het gebouw kreeg een moderne bouwschil. Illustratie | Mertens Architecten
De grote glaspanelen hebben een aluminium kader. Illustratie | Mertens Architecten
De ondergrondse garage kan 98 wagens kwijt. Illustratie | Mertens Architecten
Ook de inrichting werd modern aangepakt. Illustratie | Mertens Architecten

Een bouwwerk dat deels ingewerkt is in het bestaande maaiveld, met daarbij een moderne en ruimtelijke look die voortspruit uit het gebruik van grote glaspartijen omkaderd door aluminium panelen. Dat is het resultaat dat Mertens architecten voor ogen had voor het nieuwe winkelcomplex in Meise. Het 7000m² grote complex biedt plaats aan onder meer JBC en AC Adventure. Het Brusselse project heeft drie verdiepingen, waarvan er één voorbehouden is voor wagens.

De moderne architectuur komt vooral tot uiting in de voorgevel van het gebouw. De grote glaspartijen met daarrond een grijs kader van aluminium panelen geven het geheel een strakke uitstraling. De panelen zijn doorgetrokken naar delen van de zijgevels. De rest van de geveloppervlakte is bewerkt met grijze betonpalen. Hert gebruik van grote glaspartijen moet zorgen voor voldoende lichtinval en een gevoel van ruimtelijkheid. 

Door het gebruik van voorgespannen beton bij de bouw van de draagvloeren is het mogelijk om overspanningen tot 23 meter te realiseren. Er is ruime aandacht besteed aan de isolatie en de regenwaterhuishouding. De winkels zelf liggen op twee verdiepingen. De commerciële oppervlakte is 4100m². De garage biedt plaats aan 98 wagens op 2800m².

 

Beelden: Mertens Architecten