Doorzoek volledige site
24 maart 2014 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

VIBE brengt tweede boek 'Natuurlijk Isoleren' op de markt

Het boek werd op dinsdag 25 maart 2014 om 18u30 voorgesteld in de KAHO Sint-Lieven technologiecampus in Gent. Illustratie | Lannoo
Een voorbeeld van natuurlijke isolatie. Illustratie | Panoramio

In 2009 verscheen bij Lannoo het boek Natuurlijk Wonen van de vzw VIBE (Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen en Wonen). Het was het eerste Vlaamse boek over bio-ecologisch bouwen dat voor iedereen toegankelijk was via de boekhandel. Nu heeft VIBE een tweede boek klaar dat een van de belangrijkste aspecten van deze nieuwe soort van bouwen uitlicht: Natuurlijk Isoleren

Bio-ecologisch bouwen in een notendop

Het boek bestaat uit 7 hoofdstukken die een antwoord proberen te geven op de meest frequente vragen van diegenen die een volledig nieuwe woning willen bouwen of een bestaand huis willen renoveren. Het boek is dan ook erg laagdrempelig en niet bedoeld voor vaklui uit de bouwsector. Zo geeft de inleiding uitleg over wat de term bio-ecologisch betekent voor gebouwen, materialen en specifieker, isolatie. De vele voordelen die bio-ecologisch bouwen zowel op lange als op korte termijn heeft, worden nog eens op een rijtje gezet. 

 

Aantrekkelijke afwisseling in de lay-out

Naast de eenvoudige taal maakt ook de afwisseling in de lay-out van Natuurlijk Isoleren het boek aantrekkelijk en makkelijk om te lezen. Zo heeft VIBE om de twee pagina’s een grote foto ingevoegd, zijn er schematische tekeningen aanwezig die bepaalde processen verduidelijken en heeft bijna elk hoofdstuk een wist-je-dat-sectie die de lezer van onbekende en soms verbazingwekkende informatie voorziet. 

 

Bouwen en verbouwen is voor iedereen

De voornaamste kritiek én sterkte van Natuurlijk Isoleren is dan ook de laagdrempeligheid. Voor zij die hun eerste stappen zetten in de wereld van bouwen en verbouwen is het een ideale inleiding. Beginnersfouten zoals het plaatsen van isolatie voor er een vochtanalyse opgemaakt is, zullen dankzij deze publicatie van VIBE in de toekomst worden vermeden. 

GERELATEERDE DOSSIERS