Doorzoek volledige site
25 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

De rustgevende werfkeet van Karel Verstraeten

De werfkeet werd volledig gerenoveerd. Illustratie | Karel Verstraeten
De renovatie is volledig door de familie uitgevoerd. Illustratie | Karel Verstraeten
Een flexibel legplanken systeem kan de binnenkant in een mum van tijd omvormen. Illustratie | Karel Verstraeten
De plannen van de werfkeet. Illustratie | Karel Verstraeten

Soms moet een mens er eens tussenuit. De meesten onder ons opteren dan voor een bestemming buiten de landsgrenzen. Een Antwerpse familie verkiest echter een retraite in de eigen achtertuin. Met behulp van ingenieur-architect Karel Verstraeten bouwden ze een oude werfkeet om tot een knusse rustplek.

De familie kocht in 2012 een afgedankte werfkeet voor 15 euro. Gelukkig hadden ze niet enkel het nodige geld, maar ook een interessant idee voor de keet op wielen. Ze wilden immers een rust- speel- en studeerplek inrichten voor de hele familie.


Strippen

Architect Verstraeten werd erbij gehaald en meteen werd besloten om de bestaande bekleding en binnenafwerking volledig te strippen. De familie deed al het werk zelf, waardoor de oplossingen eenvoudig te installeren moesten zijn. Een flexibel systeem met legplanken zorgt ervoor dat de inrichting snel en makkelijk veranderbaar is. De karakteristieke afronding van het dak wordt herhaald in de aansluiting tussen vloer en wand. Het geheel is afgewerkt met hout.

De buitenbekleding kreeg een open gevelafwerking met onbehandelde eiken latten. Deze afwerking is enkel onderbroken door een grote ronde opening. Een dakkoepel werd hier geïnstalleerd. Deze gaat open en zorgt meteen voor licht en lucht in de kabine. Voor dit systeem werd een raamkader op maat gemaakt.

Het geheel is minimaal geïsoleerd met 60mm minerale wol om de grootste koude- en warmtepieken op te vangen.