Doorzoek volledige site
25 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Architecturaal zeilschip voor anker aan Vilvoordse kaai

De witte façade van het gebouw doet denken aan een zeilschip. Illustratie | A.D.E. Marc Stryckman Architects
De bewoners hebben zicht op het water en het groen. Illustratie | A.D.E. Marc Stryckman Architects
Het gebouw heeft een moderne uitstraling. Illustratie | A.D.E. Marc Stryckman Architects
Achter het gebouw ligt een groene zone. Illustratie | A.D.E. Marc Stryckman Architects
Een nabijgelegen park zorgt voor een frisse toets aan de omgeving. Illustratie | A.D.E. Marc Stryckman Architects

Echt varen zal dit project nooit doen, maar de witte geometrische vormen doen toch verdacht veel denken aan de zeilen van een schuit. De appartementsgebouwen aan de Vilvoordse kaai in Brussel zijn dan ook een moderne impressie van het voormalige havengebied, met een snuifje maritieme nostalgie. A.D.E. Marc Stryckman Architects zette samen met Ondernemingen Jacques Delens de wind in de zeilen.

Het appartement is gebouwd in het kader van het 1000-Woningenplan. Dit plan wil - zoals de naam al doet vermoeden - 1000 publieke kwaliteitswoningen bouwen waarbij de huurprijzen ongebonden zijn aan speculatie. Mohamed Ouriaghli, Schepen van Huisvesting in Brussel is alvast tevreden: "Dit specifieke project is één van de meest bijzondere: gebouwd volgens de 'lage-energie'-norm, maximaliseert het de energetische prestaties door gebruik te maken van hernieuwbare energie. Het draagt op eigen schaal bij aan de essentiële herdynamisering van de Kanaalzone."


Atypisch

Het complex is opgedeeld in 3 gebouwen. Elk gebouw heeft een afzonderlijke toegang tot de straat en de gemeenschappelijke tuin die achter het complex ligt. De ondergrondse verdieping kan 26 auto's stallen en heeft verschillende fietslokalen, 35 kelders en enkele technische ruimtes. Het hele complex biedt plaats aan 35 gezinnen.

Er waren strenge voorwaarden voor de constructie van het nieuwe gebouw. Zo moest de ondergrondse verdieping waterdicht zijn omwille van de nabijheid van het kanaal. De technische kokers benutten de gebruikte oppervlakte maximaal, terwijl de verschillende wooneenheden sterke akoestische prestaties en een goede luchtdichtheid hebben. Door deze luchtdichtheid zijn de gebouwen gecertificeerd als lage-energie-structuren. De meerkost van +- 15% die deze bouwwijze mogelijk maakt, is een investering naar de toekomst toe.


Imago

Het nieuwe gebouw geeft een nieuw imago aan de stad. Door de uitstekende ligging aan de Zenne hebben de bewoners een zicht op het kanaal én de groene binnenruimte van het gebouw. Een constante lichtinval van 's ochtends tot 's avonds zorgt voor een aangename leefomgeving. De gevel van het gebouw zorgt voor een maritieme sfeer, die uitstekend past bij de ligging aan het kanaal.