Doorzoek volledige site
27 maart 2014 | WOUTER VAN DEN BOSSCHE

VIBE organiseert studiedag rond bioklimatische architectuur

Op woensdag 4 juni 2014 organiseert VIBE vzw in Gent een studiedag met als thema bioklimatische architectuur. Illustratie | VIBE

Op woensdag 4 juni 2014 organiseert VIBE vzw in Gent een studiedag met als thema bioklimatische architectuur. Deze vorm van ontwerpen houdt rekening met de natuurlijke omgeving van het te realiseren project, wat zowel het gebouw zelf als de omgeving ten goede komt. (Lees verder en win een exemplaar van 'Natuurlijk isoleren'). 

Het aanwezige groen, water, geografie en stratenpatronen zijn allemaal elementen die voor architecten een gunstige invloed kunnen hebben op hun project, op voorwaarde dat ze er van bij het begin rekening mee houden. Zo kan het gebruik van de natuurlijke ’low-tech’ heel wat energierovende technieken overbodig maken. Bioklimatisch ontwerpen kan op gebouwniveau maar ook op stedenbouwkundig niveau een belangrijk verschil betekenen. 

Ontwerpers, uitvoerders, architecten, stedenbouwkundigen, studiebureaus en al wie zich voor dit thema interesseert kunnen zich inschrijven voor de studiedag die VIBE organiseert op 4 juni 2014. Voor deze gelegenheid zullen verschillende experts aan het woord gelaten worden die elk een ander aspect van bioklimatisch ontwerpen zullen behandelen. Hieronder volgt een overzicht van het programma met als rode draad ’van mirco naar macro bioklimatische architectuur’. 

 

Programma:

- Inleiding (Peter Thoelen, directeur VIBE)

- Hoe duurzaam en comfortabel bouwen: kunnen we leren uit traditionele architectuur? (Frank De Troyer, professor binnen de faculteit Ingenieur-Architect van KU Leuven)

- Efficiënt ontwerpen met de natuur (Martijn Vyncke, ingenieur bij Bureau Bouwtechniek nv)

- Rekening houden met bezonning vanaf de eerste ontwerpstappen (Frank De Troyer, professor binnen de faculteit Ingenieur-Architect van KU Leuven)

- Paktijkbevindingen van werken met luchtzuiverende planten in een kantoorgebouw (Bruno Deraedt, ingenieur-architect bij Bast architects & engineers)

- IWT TETRA-project “Impact van daglichtregelsystemen op ontwerp en renovatie van schoolgebouwen (Ruben Delvaeye, KU Leuven @ KAHO Sint-Lieven Campus Gent)

- La façade dans le cadre de l’architecture climatique (André De Herde, professor aan de UCL, faculté d’architecture, d’ingénierie architecturale, d’urbanisme, architecture et climat)

- Ontwerpen in de stad (Martijn Vyncke en studenten, Universiteit Gent)

- Bouwstenen voor een klimaatbestendig stadsontwerp: ontwerpen met water en groen om de effecten van klimaatverandering in urbane gebieden te milderen (Erik Rombaut, Master in Biology, docent aan St.-Lucas en KU Leuven @ KAHO Sint-Lieven)

- Hoe ontwerp het stadsklimaat bepaalt (Sanda Lenzholzer, Dr. Dipl. Ing. MA (AA), Assistant professor, Wageningen Universiteit)

- Synthesemoment (sprekers/publiek)

 

Praktisch:

Locatie: CAP'EM gebouw, KU Leuven @ KAHO Sint-Lieven (Campus Gent) Gebroeder de Smetstraat 1 - 9000 Gent

Uur: 9u - 17u

Prijs:

·         175€ (VIBE-leden)

·         200€ (niet-VIBE-leden)

·         215€ (Studiedag + VIBE-lidmaatschap)

 

Inschrijven kan hier

 

Win een boek!

Vorige week brachten we een artikel over het boek ‘Natuurlijk isoleren’, de tweede papieren telg van VIBE. Op de redactie van Architectura.be liggen er twee exemplaren popelend te wachten op een nieuw onderkomen in iemands boekenkast. Misschien wel de jouwe? Dan moet je juist antwoorden op de volgende vraag: Hoeveel hoofdstukken telt het boek? Om het niet al te gemakkelijk te maken, doen we er ook nog een schiftingsvraag bij. Hoeveel juiste antwoorden zitten er op donderdag 10 april om 9u in de mailbox van Architectura.be? Antwoorden stuur je naar kevin@architectura.be. Succes!