Doorzoek volledige site
28 maart 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Costanza-lamp krijgt nieuwe garderobe

De nieuwe collectie van Luceplan. Illustratie | Luceplan
De lamp heeft een sensordimmer, waardoor er geen aan/uit-schakelaar nodig is. Illustratie | Luceplan

In 1986 ontwierp Paolo Rizzatto de Costanza-lamp. De klassieke schoonheid van de lamp groeide meteen uit tot een icoon van Luceplan. Het model met de archetypische vorm is nu beschikbaar in tien nieuwe kleuren. Ook een ledversie wordt op de markt gebracht. 

Paolo Rizzatto ontwikkelde samen met Ariana Lelli Mami en Chiara Di Pinto van Studiopepe twee nieuwe kleurenfamillies. Deze bestaan elk uit vijf kleuren. De lamp is naast deze tien kleuren ook verkrijgbaar in traditioneel wit.


Nieuw palet

Het eerste kleurenpalet heet Radieuse. Deze dynamische kleuren geven de armatuur een hedendaagse flair. Ze zijn geïnspireerd op de paletten van moderne meesters zoals Le Corbusier en werden afgeleid van het originele kleurenpalet uit 1986. Dit bestond uit rood, zwart, blauw, oranje en ivoor. De nieuwe generatie is intenser, levendiger en kreeg namen als Primary Red, Liquorice Black, Petroleum Blue, Smart Yellow en Concrete Grey.

Het tweede palet, Mezzo Tono, bestaat zoals de naam al doet vermoeden uit pastelkleuren. Ook deze tinten zijn afgeleid van de kunstwereld. Ze verwijzen naar de stillevens van Morandi, met zijn mistige landschappen en zachte huidtinten. De lichte en discrete kleuren stralen een warm en uitnodigend gevoel uit. Comfort Green, Edgy Pink, Mystic White, Soft Skin en Shaded Stone zijn de benamingen.


Structuur

De gekleurde lampenkappen worden gecombineerd met een ondersteunende lampenstructuur. Deze was voordien enkel verkrijgbaar in geborsteld aluminium en matzwart. Nu komt daar een matte Off White-uitvoering bij. De nieuwe kleuren en structuren zijn beschikbaar voor de zo goed als volledige Costanza- en Costanzinacollectie.

GERELATEERDE DOSSIERS