Doorzoek volledige site
03 april 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Twee Architizer A+ Awards in de trofeekast van jong kantoor C.T. Architects

De gang verbergt uitschuifbare kasten. Illustratie | Tim Van De Velde
Elk meubelstuk is aangepast zodat een rolstoel er vlot onder kan rijden. Illustratie | Tim Van De Velde
De kasten zijn uitschuifbaar. Illustratie | Tim Van De Velde
De aangepaste stopcontacten met ingebouwde lamp. Deze kan om haar as bewegen, waardoor de lamp dienst kan doen als bed- en bureaulamp. Illustratie | Tim Van De Velde
De beweegbare muurlamp boven de eettafel. Illustratie | Tim Van De Velde
Het bed kan ook dienst doen als bureau. Illustratie | Tim Van De Velde
Het grondplan van de renovatie. Illustratie | C.T. Architects

Het kleine Bilzense bureau C.T. Architects staat onder leiding van Nick Ceulemans en Liesbet Thewissen. De ontwerpers wonnen de jury- en de publieksprijs van de Architizer A+ Awards in de categorie Architecture +Aging. Ze namen het op tegen bekende namen als Philippon-Kalt, Atelier Tom Vanhee, Bjarke Ingels Group en GuedesCruzArquitectos.

Het architectenduo kon de begeerde prijzen in de wacht slepen dankzij zijn ontwerp voor een mindervalide man. De ontwerpers veranderden het appartement van de onfortuinlijke rolstoelpatiënt in een modern en rolstoelvriendelijk paradijs. Toch zou men op het eerste zicht niet denken dat dit een aangepast huis is.


Multifunctioneel

Door de aanpassingen onopvallend te integreren in de loft, is er geen sprake van een hulpbehoevende sfeer. De natte delen en de opbergruimtes van het huis zijn verpakt in twee kleine volumes. Hierdoor konden de architecten natuurlijk licht in de lange en smalle gang binnenbrengen. De gang doet dienst als opbergruimte door middel van uitschuifbare kasten.

Glazen schuifdeuren leiden van de slaap- en studiekamer naar een klein achtergelegen terras. Witte muren en plafonds zorgen voor een gevoel van rust en verbondenheid. Het meubilair werd volledig aangepast aan de noden van de bewoner. Zo heeft de eettafel ingebouwde rekken en een beweegbare muurlamp. De slaapkamer heeft dan weer een multifunctionele stekkerbox met lamp op een aangename hoogte.