Doorzoek volledige site
09 april 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Chinese bibliotheek uitgerust met houten speeldak

Het project kostte 15.000 Euro. Illustratie | John Lin & Olivier Ottevaere
Het dak is aan één kant omheind. Illustratie | John Lin & Olivier Ottevaere
Het hele gebouw is 80 m² groot. Illustratie | John Lin & Olivier Ottevaere
Onder het dak blijft het frame zichtbaar. Illustratie | John Lin & Olivier Ottevaere
De opbouw van het dak. Illustratie | John Lin & Olivier Ottevaere
Technische tekening van het gebouw. Illustratie | John Lin & Olivier Ottevaere
De helling verloopt gradueel. Illustratie | John Lin & Olivier Ottevaere
De boekenkasten zweven boven de grond en zijn verbonden met het dak. Illustratie | John Lin & Olivier Ottevaere

Peter Koelewijn zong het al, een dak is niet om op te spelen. Toch kunnen kinderen in het afgelegen bergdorpje Shuanghe naar hartelust ravotten op het hellende houten dak. Architecten John Lin en Olivier Ottevaere ontwierpen de openbare bibliotheek in de Yunnan provincie. De overheid investeerde tienduizenden euro's na de aardbeving die de regio in 2012 trof.

Het project dat The Pinch gedoopt werd, heeft een opvallend houten dak dat hellend afloopt tot op de grond. Kinderen kunnen naar hartelust spelen op en onder het dak. Aan één kant van de houten constructie is er een veiligheidsbarrière. De andere kant is - vreemd genoeg - open. Vanop het dak hebben de bezoekers zicht op een pas aangelegd basketbalplein.


Voorrang aan lezen

Onder het dak zijn de houten balken zichtbaar. Het grootste deel van de ruimte wordt ingenomen door een openbare bibliotheek en gemeenschapscentrum. "Normaal geven dorpen in China voorrang aan het bouwen van huizen," vertelt Lin, "Toch is het belangrijk om gemeenschappelijke gebouwen te hebben."

De overheid voorzag een open plein voor de heropbouw van het dorp. Door de toevoeging van een bibliotheek, in plaats van louter huizen, kreeg de site een belangrijke publieke functie. Aan de binnenkant van het gebouw is het houten frame blootgelegd. De balken zijn integraal verbonden met de boekenrekken. Hierdoor zweven de literaire werken een kleine meter boven de grond. Licht dringt het gebouw binnen door de plastieke deuren en ramen.

Het project werd deels gesponsord door de universiteit van Hong Kong. De architecten werkten samen met een lokaal houtbedrijf in functie van een kennisuitwisselingsprogramma. Het bedrijf gebruikte lokale materialen en technieken.