Doorzoek volledige site
14 april 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Prégyfeu-A1 gipsplaat garandeert structurele stabiliteit bij brand

De Prégyfeu-A1 gipsplaat. Illustratie | Siniat
De gipsplaat kan stalen constructies brandwerend beschermen. Illustratie | Siniat

Siniat, producent van gipsproducten en -accessoires, brengt een nieuwe brandwerende gipsplaat op de markt. De Prégyfeu-A1 is volledig onbrandbaar en haalt de Europese A1-norm. Een licht gestructureerd glasvlies verdubbelt de sterkte van de plaat.

De Prégyfeu-A1 is gecertificeerd om staalconstructies brandwerend te bekleden. De plaat is ook geschikt om elke wand- en plafondconstructie waar een hoge brandwerendheid wenselijk is te beschermen.

Door de platen op een draagsysteem te plaatsen is het mogelijk om vlakke vloerconstructies te creëren. De brandwerendheid kan oplopen tot 120 minuten bij gebruik van drie 15 mm platen. Voorzet- en schachtwanden bieden bij de plaatsing van 12,5 mm dikke Prégyfeu-A1 platen een brandweringstijd van 30 tot 120 minuten. Deze vuurweerstand geldt aan beide zijden van de wand. Het is mogelijk om wanden tot 4 meter hoog te bouwen.


Afwerking

De wanden zijn verkrijgbaar met afgeschuinde en volle kant in lengtes van 2500 en 3000 mm, met een breedte van 1200 mm. Ze zijn 12,5 mm, 15 mm, 20 mm of 25 mm dik. In tegenstelling tot gewone gipsplaten moet het glasvlies langs beide zijden doorgesneden worden.

Om een perfecte afwerking te krijgen is het aangewezen om de platen op maat te zagen. Het plaatsen van de plaat gebeurt zonder extra profielen op klossen van het materiaal zelf. De plaat kan net zoals een gewone gipskartonplaat afgewerkt worden. Gebruikers die een afwerkingsklasse F3 wensen kunnen best een skimlaag op de plaat aanbrengen.