Doorzoek volledige site
15 april 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Atrium Architecten plaats sociaal woon- en zorgproject in 't bronsgroen

Het gebouw groepeert zich rond een binnentuin. Illustratie | Atrium Architecten
Het gebouw moet vlot toegankelijk zijn voor iedere bewoner. Illustratie | Atrium Architecten
De sobere en rationele architectuur brengt door zijn detaillering een serene sfeer. Illustratie | Atrium Architecten
Het hele project kost 4,5 miljoen Euro en zal een kleine 30 woningen bevatten. Illustratie | Atrium Architecten
Tegen het einde van 2015 moet het project afgerond zijn. Illustratie | Atrium Architecten

Atrium Architecten ontwierp een woonproject dat bestaat uit sociale appartementen en studio's voor personen met een mentale of fysieke beperking. Projectontwikkelaars Jansen Development & Compass Projectontwikkeling slaan de handen in elkaar met Sociale Bouwmaatschappij Kempisch Tehuis en zorgorganisatie Stijn vzw. Het project in Meeuwen-Gruitrode bestaat uit drie bouwvolumes die samen zo'n 4,5 miljoen euro kosten.

Groene oase

De drie bouwvolumes zijn gegroepeerd rond een binnentuin. De groene zone geeft de bewoners een behaaglijke rustplek. De woningen worden gebouwd voor mentaal en fysiek gehandicapten die speciale zorgen nodig hebben. Een 10-tal sociale appartementen en 17-tal studio's hebben een sober en rationeel uitzicht. De detaillering zorgt echter voor een aangename sfeer.

Het pleintje van de binnentuin opent zich richting de zon waardoor het een verlengde van de woningen wordt. "Het unieke aan dit project is de samenwerking die gecreëerd is tussen de private en publieke sector," vertelt  Danny Eerlingen, architect bij Atrium Architecten, "Er is een samenwerking ontstaan die ervoor zorgt dat dit project, dat via een traditionele werkwijze nooit gerealiseerd zou kunnen worden, toch mogelijk wordt."

De twee projectontwikkelaars verkochten het gebouw aan Sociale Bouwmaatschappij Kempisch Tehuis. Zij is de toekomstige eigenaar van het project. Kempisch Tehuis werkt samen met Stijn vzw, een organisatie die instaat voor de zorg van hulpbehoevende mensen.