Doorzoek volledige site
15 april 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

BOB361 architecten geeft drie appartementsgebouwen in Gent vorm

De appartementsgebouwen vervangen de ondertussen gesloopte gebouwen. Illustratie | BOB361 Architecten
De werken zouden tegen eind 2016 afgerond moeten zijn. Illustratie | BOB361 Architecten

De sociale woonwijk Groene Wal in Gent mag binnenkort drie nieuwe appartementen verwelkomen. De gebouwen vervangen de reeds gesloopte woningen en moeten de leefbaarheid van de wijk vrijwaren. Het nieuwbouwproject van BOB361 architecten telt 60 sociale huurwoningen en twee ondergrondse parkeergarages. Sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent stelde bureaus RCR, Lavreysen en Eco Safe aan om de studies uit te voeren.
 

Opgesplitst

Het bouwprogramma concentreert zich op de twee uiterste hoeken van het perceel. Het middelste gedeelte is hierdoor sterk ontlast. Rode baksteen bepaalt het uitzicht van de appartementen. Omwille van de buurtcohesie hebben deze dezelfde kleur als de omliggende gebouwen. 30% van de woningen is aangepast voor rolstoelgebruik.

Het bouwvolume is opgesplitst in 5 kleinere delen. De visuele en fysieke transparantie die hierdoor ontstaat, doet het muureffect ten opzichte van de buren teniet. De sociale appartementen zijn dan ook een pak groter dan het gemiddelde huis in de buurt.


Leefruimte

De open ruimte die door deze ingrepen ontstaat, werkt niet enkel structurerend, maar biedt ook een aangename oase voor de omliggende woningen. Door het gebruikte materiaal - Claustra metselwerk - is er een overvloed aan natuurlijk daglicht in de gemeenschappelijke delen. Parkinginritten en fietsenstallingen profiteren van de sociale controle die de luchtige structuur aantrekt.

Leefruimtes, ingepland op de hoeken van de gebouwen, genieten van een dubbele oriëntatie. De posities van de ramen werden geoptimaliseerd zodat er een maximale lichtinval is, zonder de bemeubelbaarheid te verliezen. Het vergroten van de visuele relatie tussen binnen- en buitenruimte is het logische gevolg. Het gevelbeeld in de aanpalende straten maakt hier dankbaar gebruik van.