Doorzoek volledige site
18 april 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Japans huis schermt bewoners af van glurende buren

Het gitzwarte huis ligt op een smal stuk grond. Illustratie | Level Architects
Het interieur is verrassend licht. Illustratie | Level Architects
De open trap in combinatie met een dakraam zorgt voor binnenvallend licht. Illustratie | Level Architects
Eén van de slaapkamers heeft een terras. Illustratie | Level Architects
Het huis maakt ook gebruik van hout om de traditionele Japanse stijl te complimenteren. Illustratie | Level Architects

De Japanese architectuurstudio Level Architects propte een ravenzwart huisje op een smal stuk grond in Tokio. Afhellende muren die zich rond de eerste verdieping wikkelen, beschermen de privacy van de bewoners. Oosterlicht sluipt langs de schuine zijdes van deze muren binnen. Het huis is een kleine vijf meter breed, maar wel 17 meter lang.

Het vier verdiepingen tellende huis ligt vlak langs een appartement in herstelling. De privacy van het zwarte huis is gegarandeerd door aflopende muren en het gebrek aan ramen in de twee lange zijden van het huis. De afhellende nok van het huis werd opgelegd door de lokale bouwreglementering.


Traditioneel modern

Een dakraam zorgt voor extra binnenvallend licht. De hieronder liggende, wit geverfde ijzeren trap loopt doorheen het gebouw, helemaal tot de vierde verdieping. Het minimalistische uiterlijk en de typische Japanse stijl van de woonruimten zorgt voor een luchtig gevoel.

Het gelijkvloers herbergt de woonruimten zoals keuken, garage en badkamer. Een woonkamer met grote ramen en een dubbelhoog plafond met terras vertoont een scherp contrast met de lage ruimtes van de keuken en eetplek. Een loft boven doet dienst als studiekamer.