Doorzoek volledige site
23 april 2014 | JANNES ZWAENEPOEL

Abu Dhabi legt stadspark aan in woestijn

Al Fayah zal een ontspanningsplek zijn voor de inwoners van Abu Dhabi. Illustratie | Heatherwick Studio
Het park kronkelt als een ravijn door de woestijn. Illustratie | Heatherwick Studio
Door het dak kan het waterverbruik beperkt worden. Illustratie | Heatherwick Studio

Oliestad Abu Dhabi heeft grootse plannen. In samenwerking met ontwerper Thomas Heatherwick wil de stad een 125.000 m² groot park aanleggen. Het park is opgebouwd uit een gebarsten koepelvormige structuur die steunt op verschillende pilaren. De openingen in dit dak geven zicht op een groene omgeving die als ontmoetings- en ontspanningsplek zal dienen.

De koepel heeft dezelfde structuur als de door de hitte gebarsten woestijngrond. De 20 meter hoge structuur zorgt voor de broodnodige schaduw. Planten en bomen groeien onder dit dak, terwijl bezoekers de vele cafés, zwembaden en groentetuintjes kunnen bezoeken. Een bibliotheek en concertruimte zorgen voor extra aantrekkingskracht.


Water

Omdat een traditioneel park te veel water zou verbruiken - water dat verkregen wordt door het kostelijke proces van ontzilting - besloot de architect om het park deel te laten uitmaken van de woestijn. Door de ravijnachtige lay-out van het Al Fayah Park wordt het waterverbruik beperkt.

"Het park zal terug doen denken aan het traditionele ontwerp, geïnspireerd door de woestijn. Maar het zal modern zijn in de presentatie, en daardoor lokale en internationale bezoekers aantrekken," vertelt Heatherwick.