Doorzoek volledige site
24 april 2014

Geniet van zonlicht... zonder zon

Genieten van zonlicht zonder zon: technisch gezien is het mogelijk. Het Coelux-project, dat door de EU gefinancierd wordt, reproduceert namelijk de fysische en optische effecten van natuurlijk licht door de diffusie en transmissie van zonlicht doorheen de atmosfeer binnenshuis na te bootsen. Tegen eind 2014 is het product klaar om zijn deel van de verlichtingsmarkt op te eisen.

Dat licht gelukkig maakt, hoeft geen betoog. Coelux meent dan ook indirect het welzijn van de burgers in Europa en daarbuiten sterk te verbeteren. De Verenigde Naties riepen 2015 uit tot het Internationaal Jaar van het Licht, om wereldwijd bewustzijn te creëren over hoe licht een positieve invloed kan hebben op onze gezondheid en welzijn. Iedereen die onvoldoende aan zonlicht wordt blootgesteld, zal naar verluidt baat hebben bij de lichtdiffusietechnologie van Coelux. Met name inwoners van landen die het verst verwijderd zijn van de evenaar en daardoor lange perioden in het jaar slechts over zeer weinig natuurlijk licht kunnen beschikken. Bij de ontwikkeling van de technologie werd vooral gedacht aan de gezondheidszorgindustrie, maar ze kan net zo goed worden toegepast in winkels, kantoren of luchthavens.

Licht naar keuze

Coelux combineert drie hoofdelementen: de meest recente ledtechnologie om het spectrum van het zonlicht te reproduceren; een vooruitstrevend optisch systeem om een gevoel van afstand te creëren tussen de "lucht" en de "zon"; en slechts enkele millimeter dikke, nanogestructureerde materialen voor het reproduceren van het volledige Rayleigh-verstrooiingsproces dat in de atmosfeer plaatsvindt. Deze elementen worden samengebracht in een high-tech venstersysteem dat veel kansen en designmogelijkheden biedt voor architecturale binnenruimten. De gebruikers kunnen het licht van Noord-Europa, het Middellandse Zeegebied of de Tropen ervaren via de drie instellingsopties die door Coelux worden aangeboden.

GERELATEERDE DOSSIERS